De flitigaste resenärerna tycker att det var ett ödesbesked, liksom många med ögon på Gotlands möjligheter till tillväxt. ”Ett dråpslag för det gotländska näringslivet”, låter det från Tillväxt Gotland. ”Dra av Bromma-plåstret - flytta flyget till Arlanda”, låter det från Miljöpartiföreträdare på Gotland.
Men vad var det som hände? Varifrån kom detta? Såg någon det komma? BRA säger nu att bolaget ska ”anpassa organisationen utifrån en renodling av verksamheten utan den olönsamma reguljäraffären”. Beslutet att från årsskiftet börja köra åt SAS, med primärt Arlanda som bas, innebär varsel som berör marktjänster och administrativa funktioner hos BRA.
– Vi satsar nu på det affärsben som har bäst marknadsmässiga förutsättningar. Vårt fokus just nu är att flyga våra kunder som vanligt ända fram till årsskiftet. Från och med nästa år kommer vi att flyga resenärer, men inte själva sälja biljetterna, säger Ulrika Matsgård, vd för BRA.
Snopet för den moderatledda regeringen. Som ”satt ned foten kring att Bromma flygplats ska vara kvar”. Så uttryckte sig i alla fall den moderate gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson, så nyss som när riksdagen öppnade för höstarbetet.
Den socialdemokratiska ledamoten i Gotlandsbänken, Hanna Westerén, hoppas få fel, men ”det här känns än så länge inget vidare. Gotland har tack vare Bromma flygplats kommit närmare, blivit tillgängligare. Det verkar högst oklart vad som väntar vid omläggning till Arlanda. Dyster dag för Gotland”, löd hennes dagboksanteckning i tisdags.
Att jag är snopen, rejält överraskad, över att BRA kastar in handduken på Bromma bottnar i att just det flygbolagets ägare haft högtflygande planer på att göra Bromma till ett elflygsnav för hela regionen. Det var ganska nyss. Förra sommaren, juni 2023, luftade storägaren Per G Braathen en vision om att både behålla Bromma flygplats och bygga över 20 000 bostäder där. Till Dagens Industri sade Braathen att de ville ”säkra upp Bromma Flygplats framtid genom att omvandla den till Europas första rena Advanced Air Mobility-hubb”. Pressmeddelandet den gången hade rubriken ”BRA vill bygga framtidens flyg på Bromma efter 2038”. Det känns fjärran från deras nyhet i veckan; ”flygbolaget BRA ingår långsiktigt avtal med SAS”. På Arlanda.
Vad som händer med elflygsatsningen på Bromma nu känns grymt ovisst. Trist. För kanske hade BRA tillsammans med stadsutvecklare och arkitekter hittat den kombination av verksamheter som skulle kunna få de motstridiga intressena att mötas: Bostäder intill en tyst, fossilfri, elflygplats.
”Jag ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med politiker och andra intressenter för att leverera världens första nettonollflygplats så fort tekniken tillåter det”, sade Per G. Braathen, styrelseordförande i BRA i juni 2023. Det var då det.
Och ett år senare, i juni 2024, berättar Region Gotland triumferande att Gotland, som första region, ingått samarbetsavtal med inte mindre än två elflygsutvecklare - Heart Aerospace och Elfly Group.
Två dagar i rad skrevs avtal för att skynda på utvecklingen av fossilfria transporter i Norden. Regionen har satt ett mål att minst en operatör ska flyga kommersiellt med elflyg till och från Gotland. Utsläppen av växthusgaser måste minska.
– En viktig milstolpe i vår resa mot hållbara kommunikationer, sade Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande då.
Men den här veckan fick hon kalla ihop det gotländska trafikrådet och hantera att det tänkta navet för elflyget i regionen håller på att brista.