Trots både ett nationellt regelverk kring arbetsmiljöarbete och instruktioner för montering inklusive dagliga kontroller dog fem människor när en bygghiss föll 20 meter.
Hur kunde det hända? Vad har brustit när det handlar om alla regelverk som finns till just för att människor ska ha en säker arbetsmiljö? Allt det utreds just nu.
Det man däremot kan säga rent generellt är att arbetsmiljöarbetet alltför ofta är eftersatt. Att för många arbetsgivare, och anställda, ser regelverken som något jobbigt. Små saker som ögonskydd, hörselskydd och andra enkla saker som kan skydda från skador tas inte på för att det tar tid. De som tjatar om att regelverken ska följas ses ofta som jobbiga personer oavsett om det rör sig om arbetskamrater, skyddsombud eller arbetsgivarrepresentanter.
I stressiga miljöer blir det också lättare att hoppa över eller glömma delar av de säkerhetsregler som ska följas. Finns det dessutom utländska arbetare är det ännu lättare att det sker missförstånd, och när det sker på arbetsplatser en machokultur fått gro blir riskerna ännu större.
Det är ingen slump att de flesta arbetsolyckorna och dödsfallen sker på byggarbetsplatser. Det är av hävd manligt dominerade, stressiga och har för ofta en utbredd machokultur. När branschen dessutom har många anställda från andra länder och utländska underentreprenörer kan arbetsplatsen i värsta fall förvandlas till en ren säkerhetsrisk.
Fackförbundet Byggnads jobbar hårt för att minska riskerna för alla byggnadsarbetare. De jobbar hårt för att få bort machokulturen då den i sig är ett arbetsmiljöproblem och en säkerhetsrisk. Med sig i arbetet har Byggnads även många arbetsgivare, men ännu långt ifrån alla. På de arbetsplatser med mest problem jobbar Byggnads i motvind.
Att skyddsombuden också utses av fackförbunden är en garant för att arbetsmiljöarbetet ska få fart. Då finns ett helt nätverk av kunniga kollegor och en backup när skyddsombudet stöter på patrull. När det inte finns någon arbetsmiljöorganisation på arbetsplatsen finns det regionala skyddsombud utsedda av fackförbunden som stöttat arbetsgivare och anställda för att arbetsmiljön ska bli så bra som möjligt.
Den både billiga och välsmorda organisationen är nu under attack. Sverigedemokraterna har länge försökt sätta käppar i hjulen för arbetsrörelsens olika grenar. När det gäller fackförbunden är det bland annat de regionala skyddsombuden som de ger sig på, alltför att minska fackförbundens inflytande. Arbetsmiljön är då av underordnad betydelse för det arbetarfientliga partiet.
Men det finns också arbetsgivare som vägrar släppa in de regionala skyddsombuden på arbetsplatserna, något som Byggnads ofta råkar ut för, främst i storstadsregionerna. Det är också i storstadsregionerna som utnyttjandet av utländska arbetskraft blivit en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.
Människor som luras hit i tron att de ska kunna ge sig och sina familjer en bra framtid, men hamnar i ett helvete av slavliknande förhållanden, där de inte ens får ut den låga lön det blivit utlovade. Här behöver vi en lag som kraftig reglerar arbetskraftsinvandringen. Att sätta ett tak på inkomsterna för de som ska få arbetstillstånd förbättrar inte villkoren för utländska byggnadsarbetare som utnyttjas.
Vad som hände där i Sundbyberg när fem byggnadsarbetare omkom utreds nu. Men utifrån de problem som byggbranschen dras med kom olyckan inte som någon överraskning. Arbetsplatser med hög stress och machokultur som dessutom fått in rent kriminella arbetsgivare blir aldrig säkra. Här måste det till starka åtgärder.
Ett första steg är att beställaren av bygget tar sitt ansvar och säkerställer att såväl huvudentreprenör, som underentreprenörer i alla steg är seriösa och att arbetarna garanteras schysta villkor. Här har såväl bostadsbolag som offentliga verksamheter ett arbete att göra.
Från regering och riksdag behöver arbetet mot människohandel prioriteras upp och ett steg i den riktningen är att reglera arbetskraftsinvandringen på ett sätt som gör kontrollerna enklare. Ett sätt är att återinföra fackförbundens godkännande av ansökningarna. På så sätt får vi in både lokal kännedom som branschkunskap i ansökningsbehandlingen. Fackförbunden har goda kunskaper om vilka arbetsgivare som är seriösa och vilka behov branschen har av utländsk arbetskraft. När ansökningarna är godkända har fackförbunden även möjlighet att göra kontroller för att säkerställa att allt fungerar på ett bra sätt.
Detta är några små steg för att vi ska kunna undvika att det som nu hände inte kommer att hända igen.