SD försöker förändra samhället i grunderna

Är det verkligen frihet som svenska väljare vill ha?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ger tummen upp till att SD tog över styret i Hörby kommun. Vilket lett till ett mer totalitärt styre.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ger tummen upp till att SD tog över styret i Hörby kommun. Vilket lett till ett mer totalitärt styre.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2020-03-03 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ja, den frågan känns relevant nu när vi ser hur Sverigedemokraterna i vissa väljarundersökningar är största parti och ofta ligger nära att få en fjärde del av väljarnas röster om det varit val nu. 

2012, fick ett urval av unga mellan 18 och 29 hela 250 frågor om demokrati. Undersökningen, som gjordes av forskare på Göteborgs Universitet, visade att en överraskande stor andel var för andra sätt att styra än demokratiska. Nära en tredjedel av de tillfrågade föredrog en stark ledare som står över lagar och regler och som kör sitt race. 

Nu är det precis detta vi ser i de kommuner där Sverigedemokraterna är med och styr. Aftonbladets artiklar om Hörby ger sin tydliga bild av en extremt toppstyrd kommunorganisation långt ifrån det sätt vi är vana vid att kommuner styrs. Långt ifrån det sätt som alla andra partier står bakom och som är en del av den svenska samhällsmodellen.

I Sverige har vi byggt upp en offentlig organisation som där tjänstepersoner arbetar fram underlag till politikerna som i sin tur tar beslut, vilka tjänstepersonerna slutligen verkställer. På riksnivå är det till och med förbjudet för ministrar att lägga sig i myndigheternas arbete, det vill säga ministerstyre. I kommunerna har det fungerat på ett liknande sätt även om det inte är lagstadgat. Det är tjänsteorganisationen som sitter på kompetensen gällande lagar och förordningar, och då är det i tjänsteorganisationen som underlag och verkställande också säkerställs utifrån gällande regelverk. 

Nu ser vi hur SD-ledda kommuner kör över tjänsteorganisationer och tar lagstridiga beslut. Tjänstepersoner som påtalar fel blir ifrågasatta, kallas illojala och hotas till tystnad eller sparkas. I Hörby har 25 höga chefer slutat. Av dem har fem köpts ut till höga kostnader för kommunmedborgarna, trots att kommunens ekonomi inte är speciellt stark. De fackliga organisationerna på tjänstemannasidan har anmält kommunen till arbetsmiljöverket då de anser att arbetsmiljön, på grund av det nya sättet att styra kommunen, är skadlig för deras medlemmar. När medarbetare protesterar mot föreslagna neddragningar anklagar ledande politiker dem och deras fackliga organisationer i sann Donald Trumpanda för att försöka ta tillbaka den politiska makten och för att motverka den sanna demokratin.

Kommunens högsta politiker Cecilia Bladh in Zito (SD) har själv använt sin arbetstid till att peta i smådetaljer och dessutom påbörjat en organisationsförändring som innebär att politikernas möjlighet att detaljstyra verksamheterna kommer att öka.

Samtidigt har SD än tydligare tagit ställning mot en fri press, då den uppenbart är irriterande i sin granskning av deras förehavanden. I den här genomgången av verkningarna av SD:s politik bör vi även nämna deras försök att styra kulturen i en riktning som passar dem bättre. Bland annat genom att begränsa viss litteratur på bibliotek och styra de få kommunala kulturmedel, som inte sparas in, till kultur de själva anser vara viktig.

Frågan är om det är den här samhällsförändringen som de tillfrågade i Göteborgs Universitets undersökning ville se. En politisk styrning som vi känner igen från totalitära stater och som är på stark frammarsch i europeiska länder som Ungern och Polen. Men som även ledande politiker i västländer som USA och Storbritannien företräder.

Den liberala politik som genomsyrat västvärlden har skapat förlorare, vilka nu ser att den enda vägen bort från problemen är att strypa den frihet som byggt oss starka efter andra världskriget. Vi måste ge dem ett bättre alternativ, annars hamnar vi snart på en väg vi aldrig kan ta oss bort ifrån.