SD Gotland kämpar på för att eliminera allt förtroende

När man står i en grop gör man vanligtvis bäst i att sluta gräva. Men SD Gotland jobbar på för att helt eliminera sitt förtroende.

Lars Engelbrektsson, SD Gotlands kandidat till alla uppdrag.

Lars Engelbrektsson, SD Gotlands kandidat till alla uppdrag.

Foto: Simon Bendelin/Skärmdump Valmyndigheten

Ledare2024-01-08 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inte som att SD Gotland inte redan hade en del bagage som skadat partiets förtroende.

Alla frågor om partiets lokala politik besvaras och bemöts med arrogans och nedlåtande kommentarer om dem som undrar. Ingen annan röst hörs än Lars Engelbrektssons.

Inför valet 2022 visste han inte ens vilka personer som kandiderade för partiet lokalt när en av kandidaterna avslöjades med att marknadsföra ett annat parti (Rasmus Paludans parti Stram kurs) i sina egna kanaler, samtidigt som hon kandiderade för SD.

Avgångna medlemmar vittnar om hur Engelbrektsson själv tar hand om politiska uppdrag utan att diskutera med övriga i partiets lokala ledning eller fullmäktigegrupp.

Medlemmar uppmanas att inte prata med media och all rapportering kring partiets skandaler avfärdas som "mediedrev".

Förra året avslöjades det att det begränsade lokala engagemanget inte utförts av den lokala partigruppen utan av en utesluten sverigedemokrat på fastlandet som var en gammal vän till Engelbrektsson.

Konsulten, Peter Wallmark, driver bolaget Projekt och mediakonsult tillsammans med sin fru Christina. Men i en inlaga till tingsrätten säger sig Lars Engelbrektsson å ena sidan aldrig ha gett Wallmark något uppdrag, å andra sidan menar han att "det kommit till hans kännedom" att Wallmark varit medlem i SD men blivit utesluten och att det därmed finns:en möjlig partiskhet eller agg mot Sverigedemokraterna, vilket kan vara en del av anledningen till stämningsansökan”.

Offerkofta på.

Wallmark och Engelbrektsson har alltså varit vänner sen barnsben.

På samma sätt som SD Gotland  dragit sig undan alla krav på att ekonomiskt ersätta Wallmark för hans arbete har processen vid Gotlands tingsrätt dragit ut på tiden på grund av att SD Gotland, trots upprepade påminnelser, inte inkommit med grund för sina påståenden om att det inte funnits något avtal om att konsulten i fråga skulle skriva motioner och insändare åt SD Gotland.

Bevis för att så har skett har under hela processen lämnats in av motparten. Det senaste är flera dialoger på Messenger mellan Wallmark och Engelbrektsson som visar konkreta beslut om vilka insändare och motioner som skulle levereras. Initiativen verkar alltid komma från Wallmark om olika politiska ställningstaganden i lokala frågor och hur man kan "få media" på det.

Från SD på riksplanet råder samma beröringsskräck som alltid när det händer konstiga saker inom partiet. Man kommenterar inte.

Inte ens det faktum att det är en utesluten partimedlem som varit den som driver ett lokalt partis hela arbete på uppdrag av den lokale partiordföranden får partiets riksorganisation att agera eller ens reagera.

Av många märkliga ingredienser i denna soppa sticker en fråga ut: varför inte bara betala? Det är ju uppenbart att Engelbrektsson och SD Gotland har använt Wallmark som leverantör av valprogram och insändare. Ju längre man drar ut på processen, desto mer uppmärksamhet ges hela den pinsamma historien.

Nytt år betyder att det stundar årsmötestider. De flesta politiska partier bjuder in till uppmärksamhet kring dessa. Både vad gäller aktuella val till styrelse och andra uppdrag och uttalanden som brukar klubbas i olika aktuella frågor. Det är även vanligt att man har en inbjuden gäst från partiledning eller riksdagsgrupp som man gärna vill marknadsföra.

SD Gotland lever även här i medieskugga. 

Om partiets gotländska medlemmar åter röstar fram Lars Engelbrektsson som sin företrädare kommer det inte finnas någon tveksamhet kvar kring det faktum att man inte ser några problem med något av ovanstående. 

Det är partiets helt egna rätt att bestämma hur partiet ska ledas och hur arbetet ska skötas. 

Men alla makthavare ska tåla en granskning och kunna stå för sina beslut.

SD besitter drygt 11 procent av makten i Gotlands regionfullmäktige med sina 8 (av 71) mandat. Det är ett ansvar som förpliktigar inför de drygt 4 000 gotlänningar som gett dem detta förtroende.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.