SD vill skrämma oss in i ett auktoritärt samhälle

Extrema händelser ger mörka krafter möjlighet att skapa oro och rädsla för att visa på behovet av ett auktoritärt samhälle.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2021-10-05 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur ofta händer det inte att vi tar för givet att en hemsk händelse är orsakad av det vi först tänker på. Den samhällsbild vi blir matade med genom sociala medier, men även genom media, styr våra reaktioner. Blir du ofta matad med påståenden om att invandrare är kriminella är det också lätt att ta det för givet vid varje nytt brott. Oavsett om det är sant eller inte. 

Nu är det gängkriminaliteten som är på tapeten och då tog de flesta för givet att explosionen i Göteborg var ett verk av gängkriminella. 

Våra politiker var inget undantag och jag har sett högt uppsatta politiker från både höger och vänster peka på gängkriminalitet som trolig orsak bakom explosionen. En del tar händelsen längre och använder den som bevis för regeringens misslyckande och den egna politikens förträfflighet. 

Jimmie Åkesson (SD) vill ha möjlighet att kalla in militär mot den egna befolkningen och införa möjlighet till undantagstillstånd och visitationszoner. Var dessa åtgärder skulle sättas in är lite otydligt, men en inte helt oäven gissning är att det kommer ske i områden med hög andel boende med utländskt påbrå. 

Nu när kriminalteknikerna börjar få en bild av vad som egentligen hänt, är deras tes att explosionen inte har med gängkriminalitet att göra. Deras intresse riktar sig nu mot en person som polisen uppfattar som lite av en rättshaverist. Personen i fråga bodde dessutom själv i huset där explosionen ägde rum. 

Om polisens nuvarande bild av händelsen stämmer med det verkliga händelseförloppet hade varken militär, undantagstillstånd eller visitationszoner förhindrat explosionen. Men hade SD haft möjlighet att genomföra sin politik hade vi direkt efter explosionen sett hur socioekonomiskt utsatta områden blivit föremål för extrema frihetsinskränkande åtgärder. 

För någon vecka sedan fick jag upp ett så kallat minne i mitt Facebookflöde. Det var tre år gammalt och innehöll ett inlägg av prästen och satirikern Kent Wisti där följande var skrivet: ”Det gäller att tycka mycket och snabbt som fan innan fakta kommer på bordet. Sedan kan det vara för sent.” 

Wistis satiriska text var träffsäker då och än mer träffsäker i dag. Vi är alla känslostyrda varelser. 

Därför är det ofta klokt att ta ett djupt andetag när känslorna bubblar upp. Det mår vi alla bra av. Men när det gäller politiska uttalanden eller beslut är det ännu viktigare att de är faktabaserade och inte känslostyrda.

Problemet är att politiker som försöker göra politiska poänger av extrema händelser i grund och botten inte styrs av känslor utan har en agenda. I detta fall en agenda att sprida oro och rädsla, för att skrämma oss in i ett auktoritärt samhälle. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.