Oroande summering av ett år med Tidöavtalet

Sverigedemokraterna har nu stakat ut en fortsatt väg mot SD-samhället som regeringen har att utföra.

Det avtal som M, KD, L och SD kom överens om på Tidö slott hösten 2022 har fört in Sverige på en ny väg.

Det avtal som M, KD, L och SD kom överens om på Tidö slott hösten 2022 har fört in Sverige på en ny väg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2023-12-15 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Civil Rights Defenders har granskat det första året med Tidöavtalet och ser en oroande utveckling utifrån ett demokrati- och rättighetsperspektiv.

"Sveriges demokrati står än så länge stark, men i granskningen ser vi en utveckling som oroar. Ett stort antal förslag och beslut som presenterats det senaste året inskränker eller strider mot våra grundläggande fri- och rättigheter. Detta är en utveckling som riskerar att försvaga Sveriges demokrati" säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Vi är många som delar den oron, särskilt som Tidöpartierna nu tar nu nästa steg i sitt samarbete.

I linje med det förra avtalet väntas flera förslag på området brott- och straff samt migration och integration. 

Fler repressiva åtgärder mot gruppen invandrade svenskar. Nu ska de bland annat bedömas utifrån ursprungsland och vad de "kostar" det svenska samhället. Att ta emot flyktingar och människor som av olika skäl kommer hit ska alltså inte längre handla om medmänsklighet och världssamfundets inställning till att hjälpa människor i nöd.

Invandrare ska, till skillnad från svenska medborgare, vara lönsamma. Förutom att de också ska leva ett liv i god vandel och inte använda sin yttrandefrihet som de vill.

Än syns inga Tidö-tankar om skattereformer, arbetsmarknadspolitiska insatser för att göra fler anställningsbara, inga förslag om regelförenklingar för företag eller insatser för den där landsbygden man sa sig vara så mån om före valet.

Häromdagen uttryckte jag besvikelse över Moderaternas handlingsförlamning gällande strandskyddet efter att de tillsammans med Vänsterpartiet stoppat Januariavtalets reform av detsamma.

Samma dag jag efterlyste mer verkstad på den fronten la regeringen faktiskt ett förslag. Om en ny utredning. Trots att det redan finns en. Även om man anser sig ha bättre förslag än Januaripartierna så är ju själva verkligheten och förutsättningarna desamma. 

De förändringar man anser sig ha gjort för att få ett bättre resultat hade man kunnat lägga direkt, som ett komplement till det som man trots allt tyckte var bra i Januariavtalsvarianten. För det mesta i regeringens förslag är i princip detsamma.

Medan Moderaterna beskriver det av dem och Vänsterpartiet nedröstade förslaget, som en skärpning av strandskyddet, beskrev Naturskyddsföreningen det som "historisk försvagning av strandskyddet".

I överenskommelsen skulle det bli enklare att få bygga strandnära i områden med lågt exploateringstryck.  

I områden som redan är starkt exploaterade ska strandskyddet vara starkt eller stärkas för att värna obrutna strandlinjer, allemansrätten och miljön.

Utredningen föreslog också nya särskilda skäl för när dispens från strandskyddet ska kunna beviljas i landsbygdsområden.

Förutom förslaget om landsbygdsområden skulle det generella strandskyddet avskaffas vid mindre insjöar på upp till en hektar samt vid vattendrag smalare än två meter.

Strandskyddet föreslogs inte heller gälla vid anlagda vatten som anlagts efter 1975. 

För dåligt konstaterade Moderaterna.

Enligt en motion från Moderaterna vill de helt avskaffa strandskyddet och det är helt riktigt att något sådant inte förekom i Januariavtalet. 

Inte för att "Centerpartiet blev fört bakom ljuset" som Moderaterna påstår i sin motion som lämnades in i oktober i år, utan för att man inte vill ha ett helt avskaffat strandskydd.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.