SD är största parti bland lantbruksföretagare

En mätning av lantbrukares partisympatier visar att SD är störst på 28 procent och större än C som är näst störst på 26 procent.

En traktor som lastar halmbalar på en släpvagn.

En traktor som lastar halmbalar på en släpvagn.

Foto: Stina Stjernkvist / TT.

Ledare2022-01-31 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tidskriften Land Lantbruk har låtit göra en mätning av lantbrukares partisympatier. Den är utförd av Landja marknadsanalys, som gjort slumpvisa intervjuer ur Statistiska Centralbyråns, SCBs, jordbruksregister över företag med mer än tio hektar åker. Mätperioden var 29/9 till 15/11. Resultatet publicerades 20/1.  

Mätningen visade att Sverigedemokraterna, SD, var största parti, på 28 procent. Partiet hade ökat jämfört med en mätning inför valet 2014, då SD fick 20 procent i denna grupp.  

Centerpartiet, C, blev näst största parti på 26 procent. I mätningen 2014 hade C 38 procent och var då största parti bland lantbrukare. Så partiets tapp på 12 procentenheter är nästan en tredjedel av C-stödet från 2014.

Tredje största parti var Moderaterna, M, med 24 procent. Partiet hade oförändrat i stöd jämfört med 2014. Kristdemokraterna hade sju procent, vilket var mer än partiets fyra procent 2014. Socialdemokraterna fick bara fem procent bland lantbrukare, och hade sex procent 2014.

Lantbrukare är en grupp där många är ägare av fastigheter som ofta har ganska höga värden. De har även en hel del maskiner och utrustning. En del lantbrukare kan dock ha svårt att få den vardagliga driften att gå bra ekonomiskt på grund av höga kostnader och låga intäkter. Kostnaderna kan vara för sådant som bränslen, el, konstgödsel och annat. Intäkterna är för det som produceras av lantbruket.  

SD har ett högt stöd, över sitt rikssnitt, i denna grupp som räknas som företagare. Man hör sällan att det nämns att SD stöds av många företagare, trots att bland annat SCBs två årliga mätningar visar det. Däremot påpekas ofta att SD har högt stöd bland arbetare och därmed LO-medlemmar, särskilt de manliga.

C har traditionellt haft ett högt stöd bland lantbrukare, länge var det runt hälften av dem eller mer. Men C-stödet har uppenbarligen blivit mindre nu.  

Nästan alla partier har väljare i alla typer av samhälls- och yrkesgrupper. Nivåerna kan dessutom variera över tid. Det finns sådana tendenser i många partier. Exempelvis att S har ett högre stöd än sitt rikssnitt bland LO-medlemmar och M har ett högre stöd än sitt rikssnitt bland företagare.  

SD har en speciell mix i sitt väljarstöd med högre stöd än sitt rikssnitt både bland arbetare, som vanligen är LO-medlemmar, och företagare som exempelvis lantbrukare. I båda fallen gäller det i högre grad bland män än kvinnor.  

Om definitionen varit bredare för lantbrukare, och innefattat skogsbruk och inte heller haft någon nedre gräns för åkermarken (mätningen hade den på 10 hektar), hade kanske resultatet sett lite annorlunda ut. S hade kanske haft högre stöd än fem procent då.  

Mätningen påminner om att SD med sin politik har vunnit gehör bland lantbrukarna. SD ser ut att ha fått väljare från främst C sedan 2014. Det kan också vara så att en del väljare gått från C till M och en del andra har gått från M till SD.  

När mätningar har visat att SD, och inte S, är största parti bland arbetare eller LO-medlemmar har det uppmärksammats mycket bland särskilt borgerliga opinionsbildare. När en mätning som den nämnda visar att SD, och inte C eller M, är största parti bland lantbrukare så får det väldigt liten uppmärksamhet.  

Men det förtjänar att påtalas att SD är ett parti som stöds av många företagare, bland annat lantbrukare. Partier som brukar påstå att de har en bra politik för företagare och företagsamhet, som C och M, kan fundera på varför inte något av de partierna utan istället SD är det största partiet bland lantbruksföretagare. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.