När näringslivet får vara med når man bättre resultat

Projektet "Alla behövs på Gotland" visar allt som är bra med att se människan istället för systemen.

Det är lätt att arbetssökande och arbetsgivare missar bra matchningar om de aldrig möts fysiskt.

Det är lätt att arbetssökande och arbetsgivare missar bra matchningar om de aldrig möts fysiskt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-12-20 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Utgångspunkten är så enkelt genial och det värmer att läser om framgångarna. Man blir glad!

I måndagens GT kunde vi läsa om projektet som nyligen hade en avslutningskonferens.

"Alla behövs på Gotland" drivs sedan 2018 av Tillväxt Gotland i samarbete med Arbetsförmedlingen och det gotländska näringslivet.

Initiativet kom från Magnus Larsson som driver de båda McDonalds-restaurangerna i Visby, han berättar i Svenskt Näringslivs webbtidning Tidningen Näringslivet om sina erfarenheter:

"Jag tyckte att det var ganska svårt att arbeta med Arbetsförmedlingen. Jag såg det som att de hade delvis fel fokus, att målet var att sätta folk i praktik och hoppas att det skulle ge jobb i stället för att sätta folk i praktik med ett gemensamt åtagande om att det ska bli jobb efter praktiken".

I projektet "Alla behövs" är ingången att matcha arbetssökande mer direkt mot företagen, något man skulle kunna tycka är exakt det Arbetsförmedlingen också borde göra. Men avståndet mellan företagen och de sökande försvårar dessa matchningar.

Tobbes bud är ett företag som medverkat och som beskriver framgångsfaktorn bra, också det i Tidningen Näringslivet: "Det är lätt att stirra sig blind på vad som står i ett cv. Men att någon står långt från arbetsmarknaden behöver inte betyda att nåt är fel" säger företagets vd Tobias Almqvist.

Projektet stöds av Europeiska socialfonden, Region Gotland, Polisen och Folkuniversitetet och hittills har cirka 60 unga gotlänningar som tidigare stått långt från arbetsmarknaden fått tillsvidareanställningar.

Det är fantastiska resultat och det visar att projektet är en ren investering för Gotland. Ändå är framtiden oviss gällande finansieringen.

Näringslivets aktiva medverkan är den kanske största förklaringen till framgången: "Med näringslivet inblandat händer det saker. Det finns en kraft i näringslivet som stavas engagemang, otålighet och förmåga att se andra lösningar på problem, och som gör att det går snabbt" säger kommunpolisen Conny Johansson till GT.

Arbetsförmedlingens prognos för den närmaste tiden presenterades häromdagen och bekräftar behovet av fler matchningar mellan arbetssökande och arbetsgivare.

Lågkonjunktur och inflation flaggar för ökad arbetslöshet men än så länge ser det ganska ljust ut på den fronten och för Gotland är läget bättre än övriga landet.

"Vi vet att arbetslösheten kommer öka något på sikt, men det går långsammare än vi trodde. Det är snarare brist på arbetskraft på ön och man värnar om de anställda man har" säger Aleksandar Lazarevski på Arbetsförmedlingen i Visby till GT.

Ser man näringslivet som en medspelare och inte en fiende, kan det offentliga hitta samarbeten som gynnar hela samhället. 

Ett annat fint exempel är den fantastiska verksamheten i Ung Företagsamhet där elever på gymnasiet kan blomma ut och hitta nya vägar i livet som annars skulle gå oupptäckta.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.