Sex månader är lång tid på ett särskilt boende

Olika mål och intressen måste vägas mot varandra, i frågan om besöksförbud i äldrevården. Sex månaders besöksförbud har varit en tung tid.

Behöver både besök och omtanke.

Behöver både besök och omtanke.

Foto: Stina JŠrperud

Ledare2020-09-16 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur stor andel av dem som är äldre än 65 skulle du gissa bor på ett äldreboende, ett så kallat särskilt boende? Det är bara kring tre procent. Platserna blir färre och färre samtidigt som kommunerna är beredda att sätta in väldigt många timmars hemtjänst för att fler ska kunna bo kvar hemma längre. För en del är detta välkommet. Andra känner sig otrygga när de tvingas bo kvar hemma för att de inte bedöms som tillräckligt skröpliga och illa däran för särskilt boende.

Vid landets särskilda boenden är det således många som har ett dåligt allmäntillstånd.

Vad ska man, med detta i bakhuvudet, säga om beslutet av häva det nationella besöksförbudet för landets äldreboenden?

Å ena sidan är naturligtvis en covid-19-infektion oerhört allvarlig för någon som har ett dåligt hälsotillstånd till att börja med. Därför är det så tragiskt att vi inte lyckades skydda äldreboendena och att besöksförbudet infördes relativt senfärdigt 1 april.

Å andra sidan har besöksförbudet varat i ett halvår när det löper ut, vilket framstår som en omänskligt lång tid för dem som, i genomsnitt, inte har så lång tid kvar. För många av dem varade besöksförbudet all tid de hade kvar. Sex månader är en väldigt lång tid i en boendeform där, enligt en studie av Stockholms stad, de boende bor i genomsnitt två år och två månader innan de dör. Mediantiden var ännu kortare, ett år och fyra månader.

Därför tycker jag att det är rätt att häva besöksförbudet nu, även om det innebär en något förhöjd risk. Kunde inte detta till och med gjorts inför sommaren, som man gjorde med de inrikes reserestriktionerna? Varför bedömdes smittspridningsläget vara så gott att friska svenskar kunde resa fritt, men samtidigt inte tillräckligt bra för att hälsa på äldre släktingar på äldreboenden under semestern?

Hur det än är med den saken, så gäller det naturligtvis att de besökande uppträder ansvarsfullt för att inte sätta de äldre i fara när besöksförbudet hävs och att man lokalt är vaken och beredd att sätta in lokala besöksförbud när lokala utbrott motiverar det. Vi vill inte ha en andra våg av covid-19, och speciellt inte i äldrevården.

För framtiden finns det för övrigt anledning att analysera smittspridningen av den här pandemin och fråga sig hur man kan motverka spridning inte bara av den här pandemin utan av alla smittor på äldreboenden. Även "vanliga" influensor skördar exempelvis många offer och en stor andel av dödsfallen går kanske att undvika.