Självkännedom är bra även för beslutsfattare

Regionstyrelsen var dock snabb med att värja sig, Hur kan det komma sig?

Precis så här, som när blivande folkskollärare testades 1945, behöver det kanske inte gå till.

Precis så här, som när blivande folkskollärare testades 1945, behöver det kanske inte gå till.

Foto: Pressens Bild

Ledare2021-10-26 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har inkommit ett medborgarförslag från en medborgare som inte verkar alltför imponerad av Region Gotlands beslutsfattare. Vore det inte läge att de testas, för att utröna om de har de kunskaper och den kompetens som de behöver?

Det tyckte inte regionstyrelsen, som var ovanligt snabb med att förkasta förslaget. Besluten fattas ju kollektivt av folkvalda. Och hur skulle testen användas och vad skulle de få för konsekvenser?

Tja, de skulle ju exempelvis kunna öka de testades självkännedom. Oavsett vad resultatet av testet skulle bli, så har det ett värde.

Har du hört talas om Dunning–Kruger-effekten? Det är en forskningsbaserad psykologisk term för hur de som saknar kunskap tenderar att överskatta både den och sin förmåga att förstå och analysera, medan personer som faktiskt har kompetens har svårt att förstå att andra saknar den. Hur ofta har du inte hört eller läst någon uttala sig med fullkomlig tvärsäkerhet om något som de uppenbarligen inte vet mycket om? Ju mindre kunskap, desto säkrare är de på sin sak, verkar det som. "Hur svårt kan det vara?"

Jag har ett flera decennier gammalt minne som fortfarande gör mig vettskrämd när jag tänker på det. Frågesportprogrammet Jeopardy hade politikervecka. De var chockerande usla. Även, i något fall, politiker som jag respekterade och väntade mig mer av.

Dessa folkvalda hade både breda och djupa håligheter i sin allmänbildning, som verkligen fick mig att ifrågasätta hur väl skickade de var att agera som beslutsfattare. Hur mycket visste de om det samhälle de var satta att styra? Hur mycket förstod de egentligen om samhällsproblemen och de tänkta lösningarna?

Utrustade med ett testresultat och informerade om Dunning–Kruger-effekten så skulle Gotlands beslutsfattare kunna göras medvetna om sina egna begränsningar, om det visar sig att kunskaps- och kompetensläget inte är så gott. Självförtroende är en tillgång, men kanske inte hos en beslutsfattare om det visar sig alldeles omotiverat. Då är det bra om man förstår att det kan bara bra att vara vaksam på risken att man överförenklar problem som i själva verket är komplicerade.

Beslutsfattare som faktiskt har både kunskap och kompetens kan å andra sidan bli medvetna om att de har kollegor med starka åsikter som kanske inte alls är speciellt välgrundade. Det är också värdefull information.

Så jag tycker inte alls det är en dålig idé att testa beslutsfattarnas kunskaps- och kompetensnivå. Regionstyrelsen borde inte ha varit så snabb och tvärsäker när den förkastades.