Rätt läge att pausa reduktionsplikt

Ska andra svälta för våra utsläppsminskningar?

Det är fel tid att göra bränsle av mat.

Det är fel tid att göra bränsle av mat.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-09-19 19:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra veckan avrådde Energimyndigheten från Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas krav att minska reduktionsplikten. Alltså den politiskt beslutade inblandningen av fossilfritt i bensin och diesel. Då fossilfritt är dyrare än fossilt fördyrar reduktionsplikten bränslet. Därav de blågulas krav.

Energimyndigheten menar dock att en kraftigt sänkt reduktionsplikt gör att vi inte når riksdagens energi- och klimatpolitiska mål för 2030. Det är givetvis positivt att myndigheterna håller koll, det hade varit önskvärt att så skedde i större omfattning under de tidigare åtta åren, men politiska mål är inte naturlag. De är både satta och kan ändras av just politiken.

Det finns starka skäl att just nu kraftigt minska eller slopa reduktionsplikten. Det första är människors ekonomi. Vi är på väg in i en period med fattigare hushåll. Det finns ingen anledning att förvärra människors vardag ytterligare. Det ska också påpekas att Trafikverket menar att reduktionsplikten endast marginellt bidrar till utsläppsmålen, samt att om vi skjuter på målet med ynka fem år, till 2035, klarar vi målet även helt utan reduktionsplikt.

Vi är därtill på väg in i en period med mycket mindre mat. Att då göra bränsle av maten är oklokt. Enligt organisationen GRO Intelligence kan kalorierna från de grödor som odlas till drivmedel vid ett dagligt intag om 2000 kalorier föda 1,9 miljarder människor. Det ska givetvis vägas in smältbarhet och kvalitet, människor kan inte äta allt som blir bränsle, men det är ändå stora volymer mat som går till bränsle och därmed höjer priset.

Förra gången priset på vete rusade, något som tände den arabiska våren, beräknade International Monetary Fund, IMF, att biobränsle stod för 20 till 50 procent av prisuppgången på vete, majs, sockerrör, palmolja och andra grödor som kan användas till energi.

Då även dessa grödor kräver gödsel, något världen lider stor brist på, förvärrar fossilfritt matbristen ännu mer. Det är givetvis angeläget att vi minskar utsläppen, men givet dagens läge kräver det att andra människor svälter.

Det är givetvis inte fel med energigrödor men politiken har samtidigt pressat på väldigt hårt, och inte sällan genomfört eller krävt mer än vad fysiken eller tekniken egentligen medger. Här kan nämnas att etanol från majs till allra största delen måste transporteras på lastbil eller järnväg då det visade sig att den inte går att pumpa i pipeline. Något som spär på matbristen då livsmedel inte alltid kan transporteras till hamn.

Här kan också nämnas alla de ventiler för avgasåterföring, EGR-ventiler, som sotat igen och lett till många kostsamma reparationer för bilägare. Tekniken måste få lov att komma ifatt politiken igen. Det är trots allt när tekniken, inte politiken, avgör vad som är möjligt som utvecklingen blir hållbar.

Det är alltså rätt att pausa inblandningen av fossilfritt. Med brist på pengar, mat och gödsel samt en politik som sprungit mycket fortare än tekniken finns faktiskt inget bättre tillfälle än nu.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.