Kända gotlandsfrågor i motionerna – nu krävs handling

I årets motionsflod märks återkommande krav för Gotlands del, en tredje elkabel, gotlandstrafiken, behov av ö-status och starkt försvar. Och: turistskatt.

År efter år syns samma frågor i den allmänna motionsfloden, oavsett parti.

År efter år syns samma frågor i den allmänna motionsfloden, oavsett parti.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Ledare2022-11-30 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förslaget att ge kommuner och regioner rätt att ta ut en turistskatt, så som många andra länder i vår omvärld gör, har funnits med i debatten länge och här finns olika åsikter om hur det skulle påverka resandet. Skulle en turistskatt, ovanpå Sveriges redan höga skatter, skrämma bort turisterna?

Jag är kluven i frågan. Å ena sidan är varje pålagd skattekrona en kostnad för individen men inte med automatik en ökad intäkt, totalt sett, i skattekistan.

Å andra sidan är turistavgifter på olika sätt något vi tar med en axelryckning när vi själva turistar i andra länder.

Motionen som är inlämnad av förra landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olsson, båda S, hänvisar till utredningar av riksdagens utredningstjänst som visar att en turistavgift om 30 kronor per gästnatt skulle ge Sverige totalt två miljarder kronor.

För Gotlands del uppskattar man intäkten till 30 miljoner kronor.

Dessa miljoner skulle alltså användas för att stärka den infrastruktur som har särskilda utmaningar i kommuner och regioner med höga besöksantal. Underhåll av vägar, gång- och cykelbanor, tillgång till toaletter, vatten och avlopp, sjukvård.

Jag vet inte hur man ska tolka det att Hanna Westerén (S) inte skrivit under en S-motion som så direkt påverkar Gotland. 

Både hon och den andra gotlandsledamoten, Jesper Skalberg Karlsson (M), motionerar i kända gotlandsfrågor, försvaret, gotlandstrafiken, elkabeln och ö-faktor.

Men trots de gemensamma ambitionerna har ingen motion skrivits gemensamt. Vilket ju hade varit naturligt då partierna har ett politiskt samarbete på Gotland.

Gotland nämns totalt i 28 motioner, oftast bara som ett exempel i ett större sammanhang.

Jesper Skalberg (M) har skrivit under fem motioner om Gotland: en om vikten av att stärka såväl det militära som civila försvaret av Gotland, en motion kräver verkstad i den välutredda frågan om en tredje elkabel till Gotland, en motion tar upp vikten av att nuvarande standard i gotlandstrafiken behöver upprätthållas.

En motion efterlyser särskild politik för öar och den femte handlar om att äganderätten behöver få större tyngd gentemot ingrepp av staten i många olika perspektiv.

Hanna Westerén (S) har på olika sätt nämnt Gotland i fem motioner. En kräver förutsättningarna för att Region Gotland med sitt öläge ska kunna ha en hållbar finansiering av välfärdens behov, i en motion tar upp den tredje elkabeln till Gotland.

En tredje motion kräver Westerén att färjetrafiken ges långsiktiga villkor och at Gotlandstrafiken ska betraktas som en del av det nationella trafiksystemet. I den fjärde motionen med gotlandskoppling återfinns ännu en välkänd och återkommande fråga: behovet av en översyn av Gotlandstillägget.

Centerpartiet har som bekant inte längre någon gotländsk representation i riksdagen men Gotland nämns i tio av partiets motioner. Mest konkret även här gällande behovet av en tredje elkabel. 

Trots bred politisk enighet i denna fråga skjuts beslutet hela tiden på framtiden, detta bör samtliga partier ställas till svars för. Behovet handlar om Gotlands elförsörjning, en synnerligen grundläggande rättighet för en del av Sverige och inte minst för Försvarsmaktens behov.

Ska denna mandatperiod bli tiden för politiskt ansvar och verkstad? Det vore sannerligen på tiden.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.