Idén att korta Almedalsveckan är verkligen inte ny. Jag har själv torgfört tanken ett stort antal gånger och sedan vi fick åtta riksdagspartier är det ett krav som återkommit allt oftare, från alla möjliga håll.
I praktiken är redan Almedalsveckan redan betydligt kortare än åtta dagar för många. Redan på onsdagen börjar man se dem som släpar resväskor på kullersten i färd med att lämna ön och den avslutande helgen har inget kvar av den intensitet och det tryck och intresse som veckan inleddes med.
Men när partiernas riksorganisationer nu också ställer sig bakom en kortning av Almedalsveckan så blir det verkligen tyngd bakom förslaget. Almedalsveckan organiseras ju i mångt och mycket av och för dessa partier. Om de nu tror att det faktiskt blir bättre för dem om veckan kan komprimeras, trots att två partier får dela på varje dag, så tycker jag att allt talar för att de ska få sin vilja fram.
Att tidigarelägga evenemanget med en vecka tycker jag också borde vara bra för alla parter. För Gotland innebär det faktiskt en förlängning av den verkliga högsäsongen, om den kan komma igång direkt veckan efter midsommar. Det borde vara bra för hela besöksnäringen, från boendeuthyrare till krögare. För alla som besöker Almedalsveckan i jobbet, så innebär en tidigareläggning att semestern sedan kan börja tidigare. Eller att man slipper bryta semestern för att åka till Almedalsveckan.
Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre sade i en kommentar att hon trodde att Almedalsveckan kan kortas först nästa mandatperiod, alltså tidigast år 2023. Att tidigarelägga veckan är tydligen än mer problematiskt:
– Personligen kan jag tycka att det kanske är ännu svårare att genomföra då det är en större förändring att ändra veckonummer. Men det stämmer att frågan lyftes under dagens möte.
Jag har full förståelse för att det kan finnas praktiska problem både med att korta och med att tidigarelägga veckan. Jag kan själv räkna ut några, som hur det påverkar gjorde förtidsbokningar och omallokeringen av knappa resurser. Men att det skulle krävas tre år för att korta veckan och än längre tid för att tidigarelägga den verkar ändå i överkant tungfotat. För att få acceptans för att det skulle vara så svårt att ändra på Almedalsveckan så krävs både en precis och utförlig förklaring.
Om nu partierna äntligen har bestämt sig för att de vill ha en kortare, rappare och hetare Almedalsvecka – och om de är beredda att offra principen att varje parti får en egen dag för att uppnå detta – då tycker jag att det finns all anledning att gå dem till mötes så snart som möjligt. Jag tror att det är bästa sättet att värna Almedalsveckans särställning för framtiden.