Nu i dessa coronatider skulle man kunna likna många företags verklighet med en bil vars bränslelampa tänts och vägen till närmaste mack är för lång. Man vet att bilen kommer att stanna om inget görs. Men man vet också att nytt bränsle är på väg. Det man inte vet är när bilen kommer att stanna och när det nya bränslet kommer. Frågan är vad som görs under tiden, det vill säga vilken hjälp man får när bränslet är slut. Hittills har regering och riksdag valt att ta över delar av lasten vilket kan göra att bränslet räcker längre. Något som kritiserats från både opposition som från näringslivet. Men inte ens statens bränsledepå är outsinlig och mycket bränsle går åt i andra och än viktigare verksamheter. Staten står inför en viktig prioritering. Ska man bogsera bilen så den inte står still eller förbereda med startgas så den startar snabbt och smidigt? Eller, helt krasst, lämna bilen åt sitt öde och i stället ta hand om både chaufför och passagerare så de kan hitta en ny bil framöver.
Den svenska modellen har aldrig varit det enskilda företagets bästa vän. Skatter, löner och andra kostnader måste hålla en lägsta nivå, det är inget som den svenska modellen ger vika på. Är företaget inte lönsamt finns det ingen möjlighet att sänka löner under kollektivavtalens miniminivå eller tulla på skatteinbetalningarna. Gör man det kommer konkursen som ett brev på posten. Men den svenska modellen har bra skyddsnät, även om dem blivit lite för stormaskiga de senaste 20 åren. A-kassa, arbetsförmedling och omställningsmöjligheter gör att den enskilda inte blir utfattig och snabbt kan vara på banan för ett nytt jobb.
Men nu i dessa extrema tider har man insett att det behövs stöd även till företag och därmed tagit fram ett antal krisåtgärder för att lindra den ekonomiska kris som coronapandemin för med sig. Samtidigt har man ett ansvar för att minska smittspridningen och det följder som sjukdomen covid-19 för med sig. Så att helt överta både lasten och alla kostnader för bilen är inte möjligt. En hel del bilar kommer att lämnas utmed vägen. Det som däremot är möjligt är att staten behåller resurser till ett väl utbyggt lager med startgas. Så att företag snabbt kan startas upp när pandemin väl är över. Det är av ännu större vikt än att använda för att bogsera de bilar som fått slut på bränslet. Speciellt när vi inte vet hur länge vi behöver bogsera.
Rättelse
I gårdagens ledare förekom en felaktig siffra på den andel av gotländska lärare och förskollärare som ska bytas ut till 2033. Rätt siffra ska vara 93 procent.