Ny tävling: Vem har öns värsta kroppsodör?

Om bristen på vatten är värre än någonsin på Gotland så är det väl ett logiskt nästa steg för att hantera den situationen.

Gillar nästa steg i kampanjen för lägre vattenförbrukning?

Gillar nästa steg i kampanjen för lägre vattenförbrukning?

Foto:

Ledare2025-02-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ovanligt lite nederbörd har lett till att vattennivåerna på Gotland är de lägsta som ön har upplevt på 60 år, berättar Helagotland. Nivåerna är alltså ännu värre än när Regionen för några år sedan startade sin Guldäggsnominerade kampanj i from av tävlingen om vem som har "Gotlands fulaste gräsmatta". Och årliga bevattningsförbud – under den tid som någon skulle kunna vara intresserad av att vattna – har ju Gotland praktiserat sedan länge.

I ansträngningar för att få gotlänningarna att förbruka ännu mindre vatten så står vi väl nu inför tävlingar som:

• Gotlands värsta kroppsodör

• Gotlands mest otvättade bil

• Gotlands gulaste skjorta som ursprungligen var vit

• Gotlands mest ospolade toalett

Jag tvivlar dock på att vinnarna i dessa ännu inte utlysta tävlingar kommer att låta sig fotograferas

Jag tvivlar däremot inte alls på att läget faktiskt är mer prekärt i år. Jag litar på enhetschef för miljö- och vattenenheten på länsstyrelsen som säger att:

– Om trenden med låg nederbörd håller i sig kan vi stå inför en utmaning framåt sommaren. 

Men jag är rätt trött på hanteringen av problemet i så hög utsträckning görs till medborgarnas angelägenhet, som om problemet vore tillfälligt snarare än återkommande, när de långsiktigt har så små möjligheter att påverka problemet på ett avgörande sätt.

Gotlands vattenförsörjning är inte fri från komplikationer. Nederbörden är efter svenska förhållanden måttlig och berggrundens beskaffenhet begränsar tillgången till regnvatten. Gotland kan ju inte heller göra som exempelvis Skåne och hämta en stor andel av dricksvattnet från en intilliggande region I Skånes fall från den småländska sjön Bolmen. Sydvatten skriver på sin hemsida:

”Genom Bolmentunneln leds vattnet till Ringsjöverket där det renas för att senare distribueras till Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Svalöv, och delar av Malmö och Staffanstorp.”

Men dessa begränsade faktorer borde inte placera Gotland i årligen återkommande bristsituationer. Uppgifterna om nederbörden på Gotland varierar något beroende på källa. De flesta uppgifterna placerar den mellan 500 och 600 millimeter om året. Enligt Köppens klimatklassifikation är Gotland då att betrakta som en region med ”Warm summer humid continental/hemiboreal climates”. Humid betyder fuktig. Så även om somrarna kan vara torra så är Gotland inte definierad som en torr region.

Dessutom är befolkningstätheten väldigt låg och Gotland har förhållandevis lite av vattenslukande industri. Det är bra om medborgarna är återhållsamma men tillgången till vatten behöver också öka.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.