Skatter kan växa på olika sätt och med olika utfall

Det är ingen högoddsare att gissa att valrörelsen nästa år till stor del kommer att handla om offentligt mot privat.

De som har råd kommer alltid att kunna köpa hjälp med städning. Genom Rut-reformen har fler samma möjlighet.

De som har råd kommer alltid att kunna köpa hjälp med städning. Genom Rut-reformen har fler samma möjlighet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2021-12-23 05:57
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Något jag förundras över med jämna mellanrum är att vissa på fullt allvar verkar tycka att det var bättre förr när Apoteket och Posten hade monopol. Numera är det en självklarhet att man ska kunna köpa smärtstillande medicin även utanför kontorstid. Men det var inte länge sedan det var kört efter klockan 18.

Paket skulle hämtas ut på posten och det var samma "tillgänglighet" där. 

Somliga retar sig på att det går att köpa annat än medicin på apoteken nu för tiden. Andra har mer ideologiska grunder, allt är av princip bättre om det drivs av staten med skattepengar.

Det finns basala samhällsbehov som det allmänna ska sköta utan inblandning. Sjukvård, socialtjänst, polis och räddningstjänst. Men det finns också mycket som med fördel kan utföras av privata företag, med tydligt angivna uppdrag både vad gäller vad som ska göras och med vilken kvalitet.

I takt med att välfärden har byggts ut har dess kostnader också ökat vilket genom åren lett till olika mer eller mindre smarta sätt att få in mer skattepengar. Mervärdesskatten (moms) finns i de flesta länder men med olika procentsatser. I Sverige räknar många 25 procent som en normalnivå och att all verksamhet med lägre momssats innebär att dessa finansieras genom bidrag. 

Särskilt när det gäller Rut och Rot. Eller nej förresten: bara när det gäller Rut och Rot. Då räknas pengar som inte finns som förlorade skattepengar som skulle kunna användas till annat.

Man kan se det på ett annat sätt. Man kan se att skatteintäkterna ökar om fler jobbar och att det är en bättre väg än att höja skatten. Fler jobb uppnår man bland annat genom olika politiska reformer som att sänka momsen för vissa tjänster så att fler kan nyttja dessa.

Detta leder i sin tur också till att det inte längre bara är de förmögna som har råd att betala för avlastning av hemarbete som städning, och att fler kan ha råd att renovera och underhålla sin egendom.

Dessutom alltså ökade intäkter till staten genom att fler, genom att dessa företag blir fler, får arbete och genom att incitamenten att bedriva svart verksamhet minskar.

De verksamheter som regionen inte alls har nån egen kompetens för, ska självklart läggas ut på privata aktörer. Som att driva kiosk eller bygga hus. Socialdemokraterna är nu väldigt upprörda för att deras stöd för ett regionägt byggbolag tas upp i debatten. Först hade man inte förankrat i partiet, sen var det ett "snedsteg" och misstag att man röstat för och att detta rättades till i fullmäktigebeslutet.

Ingen av dessa förklaringar är ju särskilt förtroendeingivande. De flesta partier brukar förankra innan de för fram sin inställning. Om man av misstag råkar rösta för en så kontroversiell fråga som att regionen ska jobba mot att starta eget byggföretag, då blir man också lite undrande till ryggmärgsreflexerna.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.