Skillnad på krav och rekommendation

"Här hemma kan jag väl inte påstå att det här med munskydd blivit någon hit. Anders Tegnell är förtroendeingivande, men har aldrig varit munskyddens beskyddare direkt."

"Här hemma kan jag väl inte påstå att det här med munskydd blivit någon hit. Anders Tegnell är förtroendeingivande, men har aldrig varit munskyddens beskyddare direkt."

Foto: Isabell Höjman/TT

Ledare2021-12-18 06:03
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Har varit på resa. På fastlandet och utomlands. Åkt bil, båt, flyg och buss. Det var första gången på 21 månader som vi lämnade ön. Inte sedan slutet av 50-talet har jag varit på Gotland under en så lång period utan att resa åtminstone till fastlandet.

Att resa i dessa tider kan säkert, i mångas värld, tyckas vara oaktsamt och onödigt. Det har jag all respekt för.

Men med tre stick i vänsterarmen, en färsk covidtest, handsprit och ett 50-pack munskydd i bagaget kändes det ganska tryggt att ge sig av. Dessutom var det till ett land som har stenkoll på alla som reser in. Det krävs en hälsodeklaration och full vaccinering. Eller att du haft covid senaste sex månaderna, eller gjort en PCR-test två dygn före resan.

Var på Teneriffa, en av de tolv Kanarieöarna. När vi landade möttes vi av ett sjukvårdsteam på flygplatsen. Med QR-koden i telefonen som ett godkännande gick det snabbt att ta sig igenom kontrollen. 

Spanien har liksom Sverige och Italien klarat sig ganska bra från smittan den senaste tiden, även om den börjar öka nu i takt med den nya varianten omikron.

Att komma till ett land som drabbats så hårt av covid som Spanien öppnar ögonen för hur annorlunda de jobbar jämfört mot Sverige för att stoppa spridningen.

Det är munskydd på inomhus i alla lokaler. Det är munskydd vid trängsel utomhus. Det är munskydd när du går till poolen, men du behöver inte ha när du solar, eller badar. Det är handsprit precis överallt. Det är max en person i hissen, om det är inte samma sällskap. Det är spritning när du kliver in i hissen. Och när du kliver ur.

På restaurangerna är det samma princip. Munskydd på, men av när du äter. Bordsdukarna byts ut efter varje besök, och borden spritas. Organisationen är snabb och smidig. Och det verkar fungera.

Här hemma kan jag väl inte påstå att det här med munskydd blivit någon hit. Anders Tegnell är förtroendeingivande, men har aldrig varit munskyddens beskyddare direkt.

Och det är lite märkligt hur folks beteende förändras. När vi klev av på Arlanda var det många som tog av munskydden, trots att rekommendationen på flygplatser är munskydd på.

Och då ska vi inte tala om båten till Gotland. Vi åkte hem i måndags. Fick ett sms att det rekommenderades munskydd ombord. Vi var inte många passagerare. Det var inte heller många som bar skydd. Det är skillnad på rekommendation och krav.

Har naturligtvis PCR-testat mig direkt efter hemkomsten, vilket också är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten, som jag vill tro att alla som varit utomlands verkligen efterföljer. Även fullvaccinerade kan bli sjuka, och det gäller att mota Olle i grind och inte föra smittan vidare.

Själv behåller jag den goda vanan med munskydd i affärer och att försöka undvika trängsel. Och det sista blir sannerligen en utmaning med tanke på att det lackar mot jul.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.