Torsdag 2 december publicerade Statistiska centralbyrån, SCB, sin stora mätning av väljarnas partisympatier.
SCB har delat in Sverige i åtta regioner som de redovisar partiernas stöd i. Det är större felmarginaler för partiernas stöd i de (mindre) regionala siffrorna än i de (större) nationella. Ändå ger siffrorna tydliga resultat. Jag ser här närmare på de regionala resultaten.
L skulle få stöd på över riksdagens fyraprocentsspärr bara i en av regionerna, Stockholms kommun, med 5,0 procent.
V och MP har likt L sitt starkaste stöd i Stockholms kommun också, V 14,9 procent och MP 5,9. V är där nästan sex procentenheter över sitt rikssnitt på 9,2 procent. MP är två procentenheter över sitt rikssnitt på 3,9.
S och C har också stöd över sina rikssnitt i Stockholms kommun, 30,0 respektive 9,4 där, mot 29,1 respektive 8,4 nationellt. I valen på 90-talet hade S och C sitt lägsta eller näst lägsta stöd i landet i Stockholms kommun.
Så båda partierna, särskilt C, har stärkt sin ställning i huvudstaden. Ja, C som förut hetat Bondeförbundet med stöd främst på landsbygden har nu i Stockholms kommun sitt näst högsta stöd i landet. Och det stöd som S tappat senaste 20 åren har skett utanför Stockholms kommun.
SD har i Stockholms län exklusive Stockholms kommun 16,7 procent. Partiets stöd i landet som helhet är 18,6 procent. SD har alltså i Stockholms län, bortsett från den största kommunen, nio tiondelar av den nivå som SD-stödet är på i rikssnitt. SD har därmed ett stort stöd inte bara långt från huvudstaden utan även i det län huvudstaden är i.
S har högst stöd i mellersta och övre Norrland, med 37,5 procent, och näst högst i norra Mellansverige (Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län), 34,3 procent. S är största parti i sju av åtta regioner i SCB. Partiet är inte störst i Stockholms län, exklusive Stockholms kommun, där M är större om än med liten marginal, 26,7 mot 26,0.
I Stockholms kommun, där SD har lägst stöd i landet, 11,1 procent, är partiet ändå större än MP och L tillsammans. De två har där 5,9 + 5,0 = 10,9 procent. Så är det trots att de båda partierna har sitt starkaste stöd i landet där.
Lägst väljarstöd av riksdagens åtta partier i SCBs åtta regioner har MP i Mellersta och övre Norrland med 1,2 procent. Områdets yta är halva landet. Så där det finns mycket natur och miljö finns det väldigt få miljöpartister.
M hade under sitt rikssnitt i Stockholms kommun, med 21,2 procent där mot 22,7 i hela landet. Länge hade M ett starkt stöd på över sitt rikssnitt i Stockholms kommun. Det har inte partiet längre. I Stockholms län exklusive Stockholms kommun är dock stödet för M högre, 26,7 procent.
I många länder har det stora partiet till vänster om mitten ett starkt stöd i städerna, särskilt huvudstaden, medan stora partiet, eller partierna, till höger har starkt stöd på landsbygden och i små orter.
I Sverige var det länge nästan tvärt om, med främst S som stark i små orter. Många av de orterna har haft eller har järnbruk, pappersbruk, sågverk och andra industrier. Men S har sedan 70-talet varit svagare än rikssnittet i många städer, särskilt Stockholm.
Nu finns en tendens att Sverige rör sig i riktning mot många andra länder i geografisk struktur på partisympatierna. Tappet för S har de senaste drygt tio åren kommit främst utanför Stockholm. Och SD har ökat mer utanför Stockholms län, alltså i små orter och på landsbygd, än i det länet.
I Sverige var de geografiska skillnaderna större för runt 100 år sedan, men minskade trendmässigt till som lägst på 90-talet. Nu har de ökat. Men skillnaderna i röstning geografiskt i Sverige är fortfarande små och mindre än i flera andra länder.