Diskussionen om vad som är svensk skolas problem och hur dessa problem ska lösas handlar ofta om vad man är för eller emot. För eller emot det fria skolvalet. För eller emot betyg. För eller emot läxor. Och så vidare.
De mest tvärsäkra debattörerna känns igen genom att förklara att argumenten hos dem som tycker annorlunda visar att de är "köpta" eller "emot valfrihet".
I går presenterade Centerpartiet en rad förslag om skola och utbildning. "Vi är medvetna om att det finns problem med bland annat oseriösa aktörer och ett skolval som inte når alla" skrev partiledaren Annie Lööf och Fredrik Christensson (C), skolpolitisk talesperson, på DN Debatt i går.
Partiet vill införa krav på att det inte får skilja för mycket mellan resultat i nationella prov och betygen för en skola. När nationella proven digitaliseras och därmed kan automaträttas hoppas man att likvärdigheten förbättras och att betygen på ett bättre sätt kommer att spegla skolornas kvalitet.
Statistik kring olika faktorer som kan beskriva en skolas kvalitet, som lärartäthet och annat, ska vara tillgänglig för alla. Det borde vara en självklarhet men för en tid sedan konstaterades att fristående skolor inte behövde redovisa sådant. Det ledde till ett ganska snabbt politiskt beslut om att rätta till denna orättvisa. Ska konkurrensen vara lika så måste självklart även allmänhetens insyn för att kontrollera likvärdigheten vara densamma.
Andra förslag är att göra hårdare prövningar av aktörer som inte följer kunskaps- och demokratiuppdraget. Man ska inte kunna sätta ett barn i kö förrän det är tre år kvar tills den aktuella skolgången börjar. Ett större ansvar ska läggas på de privata aktörerna att ha liknande beredskap som den offentligt drivna skolan för att tillhandahåll skolplatser så det räcker till alla inom upptagningsområdet.
Till skillnad mot Erik Fransson, Gotlands Folkblad, ser jag inte det som ett stort problem att staten inte kan bestämma vilken utbildning man ska gå. Det skrev han om i går då han också påstod att det omtalade tjänstemannaförslaget som inte gick igenom utgick från att spara pengar: "Men när utredningen fastslog att sparkraven skulle innebära nedläggning av ett flertal gotländska landsbygdsskolor backade Centerpartiet (---)".
Uppdraget var att föreslå hur befintliga resurser bäst skulle användas. Sju av nio partier i fullmäktige ansåg sedan att frågan måste sättas i ett större sammanhang. Ibland lyser det verkligen igenom att det viktigaste för GF och andra S-röster är att framställa Centerpartiet i dålig dager. Till och med när de är överens med Socialdemokraterna gör Centerpartiet fel.