Bofride: "Snart kan man lära för livet på riktigt"

Lära för livet har varit ett motto i många år. Men vårt system för att uppmuntra och finansiera detta livslånga lärande har inte hängt med.

När börjar man lära sig för livet, när man börjar eller slutar skolan?

När börjar man lära sig för livet, när man börjar eller slutar skolan?

Foto: BERTIL ERICSON/TT

Ledare2021-06-12 07:14
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dagarna avslutas läsåret för svenska skolor, från lågstadiet till högskolor och universitet. Den vackraste av årets alla tider är just skolavslutningstider. Allt är grönt, nytt och doftande, en lång härlig sommar ligger framför en.

Tiden är förbi då man gick en utbildning, fick ett jobb inom det man utbildat sig, och jobbade kvar där till pensionen. I dag är det inte ovanligt att hoppa mellan jobb och att helt byta karriär. Det funkar bra upp till att man är 47 år. Då börjar begränsningarna för studielånet att träda in. Vid årsskiftet ändras dock åldersgränsen till 51 år.

För studiemedel är reglerna mer generösa och ändras de också vid årsskiftet, då kan man få studiemedel och studiestartsstöd upp till 60 års ålder, mot 56 i dag. Få vuxna klarar sig dock på enbart studebidraget.

I parternas nya uppgörelse angående anställningstryggheten ingår också en avgörande del för att man även upp i åren ska kunna skola om sig eller uppdatera sina kunskaper för att kunna byta jobb vid till exempel personalnedskärningar. 

Detta sammantaget skapar förutsättningar för att leva upp till de fina orden om livslångt lärande. 

När man står där på tröskeln till yrkeslivet är det här med "livslångt" ett synnerligen diffust begrepp. Man lever i nuet och livet känns oändligt.

För de som går ut grundskolan med låga eller inga betyg är det inte lika lätt att fröjdas i ungdomens vår. Kanske är man så trött på skolan att det är en befrielse att skoltiden är slut.

Det är inte kört för att utbilda sig för det. Sveriges alla folkhögskolor är en skatt att ösa ur. Här kan man utbilda sig till i stort sett vad som helst, eller läsa in det man missat. Dessutom gör man det tillsammans med folk från hela landet och i alla åldrar. Det ger ett mervärde som är oslagbart.

Efter att ha jobbat i sju år efter gymnasiet gick jag min journalistutbildning på folkhögskola och jag ser fortfarande det som en av de bästa tiderna i mitt liv. Så här i efterhand är det en pikant detalj att skolan drivs av arbetarrörelsens organisationer i södra Sverige. Men precis som en tidnings ägare inte lägger sig i vad som skrivs i deras tidningar, lägger sig inte en skolas ägare i elevernas politiska läggningar.

Nu efter 30 år som journalist har suget efter nya kunskaper vaknat. Däremot är jag fortfarande säker på att jag yrkesmässigt är rätt placerad. Utbilda sig kan man ju ändå. En annan del av Sveriges fantastiska utbud är studieförbunden där man kan lära sig saker på kvällstid vid sidan om jobbet. Bara för kul.

Nej, det finns verkligen inga ursäkter att gå outbildad genom livet. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.