Budgetdisciplin är viktigare för alliansen än skollagen

Första fullmäktige efter sommaruppehållet togs sig till slut när frågan om extrapengar till skolan togs upp.

Regionfullmäktige har sammanträtt

Regionfullmäktige har sammanträtt

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2021-09-21 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Barn- och utbildningsnämnden har på ett tydligt sätt blivit varnat för vilka följder det skulle bli om skolan inte får de tilläggsanslag som förvaltningen begärt. Professionen varnar till och med för att de kan bli frågan om att inte ens klara av att följa skollagen. Men till skillnad från skolans tjänstepersoner anser Eva Nypelius (C) att man får en bra skolverksamhet när budgetramarna hålls. 

Jag hänger inte riktigt med. Så trots att skolan varna för att skollagen kanske inte kan hållas om de inte får de medel de äskat blir verksamheten bättre om de inte får de begärda medlen?

Att det prognostiserade underskottet för BUN minska från juni till nu är ett tecken på att förvaltningen gör ett bra jobb med de neddragningar man varnat för. Det är ju lite så en förvaltning ska jobba när de inte får klara papper från politiken. Neddragningar som förvaltningen själva sagt riskerar att skolan inte klarar av att följa skollagen har med andra ord redan påbörjats. 

Den här frågan är uppenbart en riktigt het potatis. Från de borgerliga slår man ifrån sig med näbbar och klor för att skolan inte ska få de medel de såväl behöver. Moderaternas Håkan Onsjö, som i barn- och utbildningsnämnden, BUN, instämde i Linus Gränsmarks (S) yrkande att bevilja ett äskande till fullmäktige med 17,1 miljoner kronor, var under gårdagens fullmäktige helt ovetande om det ställningstagandet. Under fullmäktige mötet var han istället inpiskad i alliansfållan.

Även Eva Nypelius tog ifrån tårna och påstod återigen att den före detta rödgröna majoriteten infört ordningen att ge nämnder möjlighet att dra över sin budget. Hennes minne är som vanligt lite kort då hon glömmer att hon själv tog liknande beslut för hälso- och sjukvårdsnämnden både 2008 och 2009. Det var också påfallande ofta som det nämndes från centerhåll att detta rörde ju ”bara” om Visbyskolor. Som om barnen är mindre värda på exempelvis Gråboskolan än de på de gotländska landsbygdsskolorna.

Nu slutade frågan på ett bra sätt för skolan då Sverigedemokraterna denna gång valde rätt sida. Men jag blir uppriktigt orolig när vi har en politisk ledning som föredrar budgetdisciplin framför elevernas rätt till en skola som klara av att följa skollagen. Vilket ytterligare understryks av deras reservation.

Kyrkovalet

Under valrörelsen inför kyrkovalet var en av de stora frågorna de politiska partiernas medverkan. Från ”opolitiskt” håll menade man att partierna inte hade i kyrkan att göra då det skiljer sig mellan politik i samhället och kyrkans frågor. Jag tolkar rösterna som lagts här på Gotland som ett tydligt JA till politiska partier i kyrkans verksamhet. 

2017 fick partierna 53,13 procent av rösterna och i årets val fick partierna 57,01 procent av rösterna. Socialdemokraterna verkar till och med ta över det mandat som opolitiska POSK hade i Kyrkomötet. Jag hörde Socialdemokraternas första namn på listan Helen Coughlin Sjögren kommentera att hon slog ut veteranen Inger Harlevi som nu får lämna Kyrkomötet. ”Det kanske är dags då. Eller hur, man får in lite nytt blod." Jag gillar den inställningen och jag tror Helen Coughlin Sjögren skulle bli en frisk fläkt som kan dra medlemmar till kyrkan och än fler röster vid nästa val. Om det nu är hon som blir vald, vilket inte är säkert då det ännu inte är färdigräknat.

Jag tror också att partierna har en mycket viktig roll i kyrkan så länge de olika opolitiska nomineringsgrupperna inte får ut ett tydligt eget budskap. Och det lär ta tid. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.