Skolfrågan borde bli vidareutbildning för SD

Om nu SD "ägt och vunnit" debatten om invandringen så är det läge att gå vidare och utvecklas.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) på Almedalens scen, några timmar innan han åkte hem.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) på Almedalens scen, några timmar innan han åkte hem.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-06-25 17:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På väg från Almedalen till Unipers seminarium om energidebatten passerade jag Expressens scen på Donnersgatan. Där debatterade Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och Sverigedemokraternas Richard Jomshof frågan "Hur mycket integration tål Sverige?"

Om nu "debatt" är rätt epitet. Det var mer av en holmgång som hotade att spåra ur när båda debattörerna övergav sakfrågan för att istället gå på person.

Demirok och Jomshof representerar ytterligheterna i frågan. Demirok vill återgå till en migrationpolitik mer som den var förr, den som skapade många av de problem vi har i dag. Jomshof vill minimera invandringen och på något ospecificerat sätt förvisa nykomlingar som inte anammar svenska värderingar.

Strax innan deras holmgång stod Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Almedalens scen och frågade publiken om den var laddad för fyra dagar av seminarier. Och fyllde sedan på med:

– Jag åker hem i eftermiddag.

Så kan man markera avstånd samtidigt som man står i centrum. Utanförskapsattityd från insidan.

Åkesson proklamerade att partiet "ägt och vunnit" debatten om invandringen.

Det ligger något i det. Men det är ju inte som att den inte fortfarande pågår, vilket Demirok och Jomshof sedan bevisade.

Åkesson ansåg också att SD "ägt och vunnit" debatten om brottsligheten och dess bekämpning. Och nu, meddelade han, ska SD äga och vinna debatten om skolan.

Det kan säkert finnas klangbotten för SD i skolfrågan, för den ändamålsenligt populistiska retorik som Åkesson gick loss på de "gamla" partierna med. Även om det handlade om överförenklingar och överdrifter så har ju Pisa kunnat konstatera att ordningsproblemen är stora i den svenska skolan och att detta menligt påverkar en utbildning som absolut inte är sämst men som kunde och borde vara mycket bättre. Det är också en fråga med nerv och närvaro i medborgarnas vardag, speciellt om Socialdemokraterna gör praktisk politik av löst skissade idéer om att använda skolan och omflyttning av elever som ett integrationspolitiskt verktyg.

Skolfrågan kan kanske hjälpa Sverigedemokraterna att bli mindre av ett enfrågeparti. Men nästan oavsett fråga det handlar om så tenderar det att bli så att det är i migrationsfrågan som Sverigedemokraterna tar sin utgångspunkt, om det är möjligt. Så var det även i Åkessons tal i går.

Om nu SD "ägt och vunnit" debatten om invandringen så är det läge att gå vidare och utvecklas.

Det är för övrigt lite ironiskt att just krav, ordning och disciplin i skolan – och en möjlighet för fler att tillägna sig en god grundutbildning och en bra start på livet – sannolikt är den viktigaste byggstenen i en god integrationspolitik.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.