Nu ska lärare mota bort skolskjutare med en stol

Det är bisarrt att skolor i Sverige ska behöva öva på hur man hindrar skolskjutningar. I stället bör man fokusera på prevention.

Lärare förväntas kunna stoppa en pågående skolskjutning.

Lärare förväntas kunna stoppa en pågående skolskjutning.

Foto: Alice Staaf

Ledare2023-08-14 07:53
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lärarkåren har länge klagat på att de har för mycket arbetsuppgifter. Inte nog med själva undervisningen. Kontakt med gnälliga föräldrar och onödig administration stjäl tid. Nu ska de även alltid vara redo att stoppa en skolattack. Men Sverige är inte USA. Med rätt insatser går det att förhindra skolskjutningar redan på planeringsstadiet.

Elever och lärare som övar på hur de ska agera under en skolskjutning brukar vara något vi ser från USA. Där är det tyvärr en realitet. När det är lätt att köpa vapen ökar risken för massmord. I Sverige är vi än så länge förskonade från större skolskjutningar med många döda. Men det finns exempel på allvarliga fall. Tre personer mördades i en attack på grundskolan Kronan i Trollhättan 2015. Gärningsmannen sköts sedan ihjäl av polisen. Förra året dog två lärare efter att ha blivit knivhuggna av en elev på Latinskolan i Malmö.

TV4:s nyheter visade nyligen i ett reportage hur anställda på skolor i Mölndal tillsammans övar inför skolstarten. Skrik högt allihop. Håll upp en stol och mota ut gärningspersonen ur klassrummet. Evakuera eleverna snabbt. En fackligt aktiv lärare säger att det är mentalt tungt att behöva göra detta. Samtidigt som det är bra. Men det är svårt att tänka på att det skulle kunna ske en attack på ens egen arbetsplats. Mölndals kommun utbildar 1250 personer och de är inte först ut. Hos MSB finns redan riktlinjer för våldsamma handlingar i skolmiljö.

Regeringens särskilda utredare i skolsäkerhet jämför det med en brandövning. Man måste vara förbered och medveten. Då är det lättare att agera när olyckan väl är framme. I slutet av augusti väntas utredningen bli klar. Syftet är en trygg och säker miljö i skolan för alla som vistas där. Tre nyckelord är viktiga: förebygga, förhindra och försvåra.

Skolattacker kan utifrån verka som en blixt från klar himmel. Men ofta har varningssignalerna funnits en längre tid. Depressiva och hotfulla inlägg i sociala medier är en ledtråd. Elever som mår dåligt visar det på olika sätt och då är vuxenvärlden skyldig att fånga upp det. Det kan handla om mobbning och utsatthet hemma. Eller psykisk sjukdom som leder till våldsamt beteende.

En skolattack är inte bara en tragedi för alla inblandade. Det är också ett uselt betyg till själva skolan. Ett misslyckande på alla plan. Vem vill efter det söka sig till en sådan plats? Ingen jätteattraktiv arbetsmiljö varken för elever eller lärare. Vakter, galler och säkerhetskontroller som det vore en flygplats är ingen rolig framtidsvision för svensk skola.

Skolhälsovård, socialtjänst och polis måste därför få tillräckligt med resurser. Annars är det omöjligt att genomföra förebyggande insatser. Kommunala och fristående skolors huvudmän har ett extra stort ansvar. Klart det spontant är roligare att visa upp lockande reklam om en gratis platta till varje elev. Men lägg de pengarna på en fungerande skolhälsovård istället. Det lönar sig i längden. En säker skola där alla känner sig välkomna ger också bättre skolresultat. Sådant brukar föräldrar uppskatta när de ska välja skola till sina barn.  

Höstterminen börjar idag på Gotland och lärarkåren vill koncentrera sig på undervisning. Barn önskar sig en bra och säker skola. Skollagen är tydlig med att alla har rätt till en trygg skolmiljö. Elever som behöver extra stöd ska få det. I kombination med en fortsatt restriktiv vapenlagstiftning borde därför Sverige slippa fler skolattacker. Det går att stoppa redan på planeringsstadiet.

Joanna Abrahamsson

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.