På senare tid, när jag tankat min bil med biogas, så har den varit dyrare än motsvarande mängd bensin. Ekonomiskt hade det varit bäst att lämna gastanken tom i min miljöbil.
Men det innebär inte att jag har några kritiska synpunkter på Biogas Gotland. Gasen har fortfarande varit billigare på ön än nästan överallt på fastlandet. Skulden kan inte ens placeras inom landets gränser.
'
Problemen startade under våren förra året. En EU-dom upphävde det undantag som EU-kommissionen givit Sverige från EU-reglerna för beskattning av biogas, för att undantaget enligt domstolen inte varit tillräckligt utrett och välgrundat. Det innebar cirka 5 kronor höjd skatt, inklusive moms, per kilo gas. Eller cirka 3:50 per den mängd gas som motsvarar en liter bensin.
När bensinen samtidigt har blivit mindre dyr – bland annat på grund av ändringen av den sanslösa reduktionsplikten – så blev beskattningen och den påföljande prisuppgången ett hårt slag mot hela biogasbranschen – och dess kunder – som tvingades leva i osäkerhet. Är det meningsfullt att göra nya investeringar i produktionen av biogas? Går det i längden ens att fortsätta producera den? Är det klokt att köpa en bil som går på biogas? Och bilbranschen hade naturligtvis anledning att fråga sig om gasbilar är något som kunderna vill ha.
I veckan kunde regeringen äntligen meddela att EU-kommissionen återgivit Sverige möjligheten att undanta biogas och biogasol från beskattning. Det är väldigt goda nyheter, även om man samtidigt förstås frågar sig varför inte biogas är undantagen från beskattning i hela EU, när många länder i stor utsträckning löser sina energibehov genom att elda med stenkol.
EU-kommissionens och regeringens besked innebär för övrigt att Tidningen Energi hade alldeles rätt sommaren 2023 när den levererade en prognos för hur det kunde gå med skatten på biogas:
”Ett nytt godkännande från EU-kommissionen kan tidigast komma under andra halvåret 2024 med konsekvensen att beskattningen lägger en död hand över biogasmarknaden.”
Det är en framgång för regeringen att hanteringen för återinförandet av undantaget för biogasen i princip gick så snabbt som den kunde göra. Förhoppningsvis kan det innebära en renässans för branschen och för biogasen som bränsle. Det är åtminstone positiva tongångar från Anna Lövsén, affärsområdeschef biogas på Tekniska verken i Linköping:
– Allra viktigast är beskedet förstås för våra biogaskunder som valt att satsa på att ställa om till fossilfritt. Med återinförd skattebefrielse blir förutsättningarna också mycket bättre för att få till den kraftiga ökning av produktion och biogas i Sverige som i dag både efterfrågas och behövs.