Skönt att vara snäll i dessa ironiska tider

Linnea Pettersson var Gotlands Lucia 2015. Här är hon med sällskap på väg in för att lussa för den gotländska polisen.

Linnea Pettersson var Gotlands Lucia 2015. Här är hon med sällskap på väg in för att lussa för den gotländska polisen.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Ledare2019-11-21 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I tider när allt verkar gå ut på att vara ironisk och elak är det med stor stolthet man kan läsa om Gotlands Tidningars två olika aktuella arrangemang som går ut på den totala motsatsen.

Gotlands Lucia arrangeras i år för 80:e (!) gången. Det är verkligen en stolt tradition och även om intresset att delta i själva tåget har svalnat så är Gotlands Lucia något som ligger många gotlänningar mycket varmt om hjärtat.

Under ett par fullbokade dagar i mitten av december reser Gotlands Lucia Gotland runt för att lussa för gamla och sjuka. Luciahögtiden leder alltid till en knökfull domkyrka. Insamlingen till barn och unga med funktionsvariationer ger varje år ett tillskott till verksamheten i FUB.

Jag har som gammal dammig tant lite svårt för det ironiska greppet att "alla ska vara Lucior" men samtidigt är jag glad att vi orkar och vill uppdatera och förnya även invanda traditioner. 

Den som under många av dessa år är den sammanhållande stjärngossen är Rolf Herman Nirs Wahlgren, de senaste åren med Karolina Lyngstad som vapendragare. Tack!

Inte konstigt att man som GT-medarbetare är (helt oironiskt) jättestolt över detta arrangemang. 

GT:s förra redaktionschef, Ulf Hammarlund, införde en ny GT-tradition för snart tio år sedan som också gör en glad. Även denna med syfte att sprida värme och uppskattning.

Årets gotlänning har funnits i lite olika versioner men sedan 2011 delas priset ut av Gotlands Tidningar efter att GT:s läsare röstat fram vinnaren bland fem kandidater.

Det ska inte vara ett pris för "lång och trogen tjänst" utan ett pris till en person som under året gjort något som sticker ut på ett positivt sätt. 

"Det här är ett pris som kommer att bestå" lovade Ulf Hammarlund när priset introducerades i slutet av 2010. Än så länge har hans löfte infriats även om Ulf Hammarlund själv numera är en glad pensionär.

Tack Ulf!

Det känns riktigt bra att GT på flera olika sätt uppmärksammar och uppmuntrar personer som på olika sätt gör skillnad i vårt lokalsamhälle. Det är faktiskt också lite av vårt uppdrag om man får vara lite gammalmodigt lagd och se "tidningen" som mer än en nyhetsförmedlare i vår demokrati.

Det är alltid roligt att uppmärksamma enskilda personer men kanske extra roligt när det gäller personer som verkar mer i det tysta, utan åthävor och stora gester.

En av dessa gotlänningar fick nyligen fin uppmärksamhet i ett helt annat sammanhang, nämligen Gotland Pride. Ulla Lundberg, kyrkvärd i Terra Nova-kyrkan fick "Årets Regnbågsbagge 2019" kyrkans första liturgiska plagg enligt regnbågens färger. Hennes regnbågsstolor har burits av biskopar, präster och diakoner i Svenska kyrkan.

Tack Ulla!

Som av en händelse får jag i skrivande stund veta att min kollega Magnus Ihreskog blivit nominerad till Guldkrattan. Ett pris som delas ut av Dagens Media till "den mästerliga slitvarg som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Som skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför.”

I mina ögon är det en ren varudeklaration av Magnus Ihreskog. I morgon får vi veta.