Skurkstater ska inte vara välkomna på idrottsarenan

Sport är ett effektivt verktyg i diktaturers propaganda. Att såna länder tillåts delta sida vid sida med demokratier är i längden oacceptabelt.

Politiskt. I sommar kommer vi att kunna se ryska idrottare vid OS i Paris

Politiskt. I sommar kommer vi att kunna se ryska idrottare vid OS i Paris

Foto: Thomas Padilla

Ledare2024-01-30 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det får sägas vara en vanlig fördom att sportintresserade inte bryr sig nämnvärt om politik. Samtidigt så har idrott stor betydelse politiskt, inte minst internationellt. 

Att skurkstater använder sig av sport för att tvätta rent sitt rykte och anseende har vi sett otaliga exempel på de senaste åren. OS i Kina, fotbolls-VM i Qatar och LIV touren i Saudiarabien är några av de idrottsarrangemang som väckt mest debatt. Men det finns betydligt fler händelser, vilka väckt mindre uppståndelse men som lika tydligt visar på problemet. 

Just nu spelar fem svenskar fotboll i Saudiarabien. För ganska precis ett år sedan lyfte Internationella olympiska kommittén sina sanktioner mot ryska och belarusiska idrottare vilka tidigare stoppats med anledning av Rysslands krig i Ukraina. 

Detta innebär att vi kommer få se ryska och belarusiska nummerlappar på startlinjen på OS i sommar, något som väckt starka reaktioner från många olika håll. Men varför är sport så viktigt för diktaturer och skurkstater? Och, hur kommer det sig att vi fortsätter släpper in dem i idrottsvärmen igen? 

Sport utgör en viktig del av dessa diktaturers propagandamaskineri av flera skäl. Storskaliga sportevenemang ger dessa regimer en unik möjlighet att måla upp en positiv bild av sig själva internationellt. 

På en arena där utrymmet för kritik mot brister i mänskliga rättigheter är litet och det även finns goda möjligheter att stärka den nationella identiteten på hemmaplan. Framgångsrika idrottsmän och -kvinnor är såväl en enande symbol som en typ av maktdemonstration. Historiskt har länder som Sovjetunionen, DDR och Kina använt dopning systematiskt för att visa sin styrka som nation mot omvärlden. 

En annan viktig aspekt är sportens kraft att skapa en gemensam internationell plattform där diktaturer kan samverka med andra länder utan att nödvändigtvis behöva diskutera politiska frågor. 



Det är på ett mänskligt plan förståeligt att det måste det kännas otroligt orättvist för de enskilda idrottare som drabbas av sanktioner och på grund av sin nationalitet inte fått tävla under lång tid efter att ha satsat helhjärtat på sin idrott. 

Särskilt när de inte stöttar sina hemländers agerande. Att kräva att till exempel ryska idrottare skulle uttala sig kritiskt om regimen skulle innebära livsfara för dem och deras familjer.┣ 

Samtidigt så har närheten mellan politik och sportens gjort det omöjligt att inte agera. Hur det känns för en enskild idrottare är mindre relevant när hans eller hennes landsmän brutalt dödar människor i Ukraina. 

Varför IOK tagit det aktuella beslutet är svårt för oss att veta, men att det har att göra med makt och pengar får väl ändå anses vara en lågoddsare. 

Således står vi inför ett oupplösligt dilemma där sport och politik sammanflätas på ett sätt som både speglar och påverkar världshändelserna. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.