Skymtar ljus i den skruvade energipolitiken?

Nyss avvecklade vi fungerande kärnkraftverk. Nu vill Vattenfall överväga att bygga nya.

Ett litet ljus och långt borta, men ändå ett ljus.

Ett litet ljus och långt borta, men ändå ett ljus.

Foto: JESSICA GOW / TT

Ledare2022-06-30 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det tar förmodligen cirka tio år innan Vattenfall kan ta de två SMR-reaktorer i drift, som bolaget nu vill utreda. Det är än så länge ett litet ljus i en lång tunnel, men det är ändå en god nyhet i en tid då det inte finns så många av dem. Den tänkta placeringen av verken – Ringhals – orsakas av svensk lagstiftning som för närvarande dikterar att kärnkraftverk bara kan placeras där det redan finns en existerande verksamhet.

Det dröjde inte många dagar efter Socialdemokraternas attitydskifte gentemot kärnkraft innan Vattenfall annonserade sina nya planer. Vattenfalls VD Anna Borg hänvisade också till det nya politiska läget som en anledning till att bolaget vill undersöka möjligheterna att bygga ny kärnkraft. Ända till helt nyligen har Socialdemokraterna dömt ut ny kärnkraft som en dyr, orealistisk och långsam åtgärd för att förbättra Sveriges energiförsörjning.

SMR är en förkortning av Small Modular Reactor – en liten modulär reaktor – som kan leverera fossilfri elektricitet med större flexibilitet än äldre och större reaktorer. Kärnkraften från SMR kan därmed fungera än bättre som stabil reglerkraft som garanterar elsystemen när opålitligare energikällor som sol och vind inte levererar. Säkerhetsssystemet är dessutom utvecklat så att reaktorn kan kyla sig själv om det uppstår någon störning av driften.flexibelt och utan att ta upp lika mycket plats. Även säkerhetssystemet i en SMR är annorlunda, där ett så kallat passivt säkerhetssystem innebär att om en incident skulle inträffa så kyler reaktorn ner sig själv, utan att vara beroende av någon yttre elförsörjning.

Kärnkraften blir ännu ett exempel på dyra och senkomna omsvängningar där "vi inte såg det komma". Men där många i själva verket varnat för konsekvenserna. Nyss avvecklade vi fungerande kärnkraftverk. Nu ska vi kanske bygga nya. Nyss var medlemskap i Nato otänkbart. Nu är det en nödvändighet som är så oundgänglig att vi böjer oss baklänges för att Turkiet inte ska blockera vårt inträde. Ett exempel som är bekant för gotlänningar är att samtliga regementen på ön avvecklades, baserat på en kortsiktig och optimistisk analys. Nu skapas ny militär förmåga till ön och vi har ett nytt regemente med ny och dyr infrastruktur.

Sverige behöver en ny regering som inte motvilligt släpas baklänges till nya och plötsligt intagna ståndpunkter. Vi behöver som är fokuserad på att göra något åt Sveriges problem. Att sitta kvar vid makten tycks vara Socialdemokraternas enda prioritering, varför partiet kan ingå en uppgörelse med en politisk vilde för att få igenom sin budget, bara för att svika denna uppgörelse ett par veckor senare för att kunna genomdriva det Nato-medlemskap som partiet nyss inte ville veta av.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.