S&M-styret bör använda sin enighet gentemot regeringen

Än en gång väljer S&M-styret att inte använda sin gemensamma röst för att sätta tryck mot regeringen i frågor som är avgörande för Gotland.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) i en frågeduell ledd av GT-reportern Emil Lundberg i mitten.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) i en frågeduell ledd av GT-reportern Emil Lundberg i mitten.

Foto: Malin Stenström

Ledare2023-09-15 15:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den samstämmighet som vittnats om från både Socialdemokraterna och Moderaterna räcker tydligen inte hela vägen ut. Det kan tolkas som att Moderaterna inte vill göra något som kan andas kritik eller ställa krav på sina partikamrater i regeringen.

De 33 miljoner som regeringen under galgen vill skicka till Destination Gotland är inte tillräckligt. Det skriver Region Gotland i en skrivelse till regeringen där man understryker att kraven på långsiktiga hållbara lösningar för färjetrafiken står kvar.

"Våra krav kvarstår:

  • Att den hemställan som Region Gotland den 23/2 skickade till fem statsråd på tre departement hörsammas.
  • Att regeringskansliet utreder och tar fram en rättvis kompensationsmodell för att ersätta Gotlandstillägget".

Skrivelsen är dock bara undertecknad av ena halvan av styret, Meit Fohlin (S).

Ja, man kan förklara det med att det "alltid är regionstyrelens ordförande som skriver under". Men man kan också välja att låta båda de styrande partiernas företrädare vara avsändare. Just för att visa frågans vikt och skapa större tyngd.

Det finns ju ingen motsättning i själva kraven. Men hittills har man kunnat bolla den heta potatisen mellan sig. Nu finns chansen att visa en enad front på ett helt annat sätt än när det ena partiet kan klaga på att det andra bryr sig för lite om Gotlands villkor. 

I veckan ska regionstyrelsen behandla en konsultrapport som gjort en aktuell beräkning av vad ö-läget betyder i extra kostnader för Region Gotland. 

Summan merkostnader räknas till 275 miljoner kronor när man stämt av med utjämningsstöd och andra faktorer som i dag kompenserar regionen.

Även här har vi en fråga med noll partipolitisk motsättning på Gotland. Utredningen om en "ändamålsenlig kommunalekonomisk utjämning" begärdes av regeringen i april 2022 och resultatet ska redovisas senast den 3 maj 2024.

Gotland kommer givetvis att ha en samlad politisk syn även i denna fråga, när det sedan gäller att sätta press för att det ska komma ut konkreta konsekvenser av öns merkostnader måste det gotländska S&M-styret tala med en röst.  Den ena kan inte huka bakom den andra och låtsas att det politiska samarbetet plötsligt inte gäller när det handlar om att ställa krav på regeringen.

Detta kan man naturligtvis ha olika synpunkter på. Det här är min.

I fredags kom också äntligen besked om pengar till välfärden. Totalt 16 miljarder varav 6 kommer som riktade statsbidrag, något som alla partier generellt är emot, så vidare de inte sitter i regering, då är de för. Oavsett partifärg. 

Det skapar bra rubriker att "Regeringen satsar X miljoner på skolan" men i kommuner och regioner vet man att det kan vara svårt att uppfylla specifika krav, man vill hellre bestämma själv över hur pengarna bäst används.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har meddelat att det behövs 22 miljarder för att klara verksamheten nästa år. Budskapet från finansministern Elisabeth Svantesson (M) och Oscar Sjöstedt (SD) att kommuner och regioner kan använda "möjligheten att hävda synnerliga skäl för medvetna underskott i och med den höga inflationen" kommenterar SKR:s chefsekonom som "Märkligt".

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.