S&M-manifestet skulle kunna skrivas under av samtliga partier i regionfullmäktige och är mer en beskrivning av regionens befintliga arbetsplaner än ett politiskt visionsdokument.
Det ska värnas, tas initiativ, krafttag och taktpinnar, det ska utvecklas och stärkas i allmänna ordalag, samtidigt som kostnaderna ska minskas genom "aktivt arbete med ekonomin". Hur framgår inte.
Åtgärderna för att möta bostadskrisen känns igen från förra mandatperioden och mandatperioderna före det. Man ska "växla upp" arbetet i Gotlandshem och hyresrätter ska prioriteras. Man ska också tillskapa mark för framtidens industri, men inte vindkraft, den ska helst anläggas till havs.
Landsbygden ska värnas genom att man "värnar serviceutbudsstrategin", man vill utveckla tätorterna och "Arbetet med landsbygdsutveckling behöver därför fortsätta att utvecklas".
Värna genom att värna och utveckla genom att utveckla.
Mest konkret blir man när man kommer in på äldreomsorgen. Ändå saknas där det tydligaste vallöftet från Socialdemokraterna: att ta tillbaka de privata boendena i egen regi.
Här har tydligen Socialdemokraterna fått vika ner sig och vi får väl se om det blir någon svekdebatt att tala om.
Istället markeras att man vill utöka möjligheten för privata alternativ genom att införa LOV i hemtjänsten och valfrihet för särskilda boenden. Tre nya särskilda boenden ska byggas, vilket inte heller är nytt, frågan är var man tycker de ska byggas.
Trots denna moderata politik ska socialnämnden ledas av Socialdemokraterna. Ska Håkan Ericsson leda arbetet med att utöka valfriheten och öppna för flera privata aktörer i äldreomsorgen blir det en kontrast mot hans utfästelser i valdebatten.
En punkt där man får anta att Moderaterna fått ge sig är i den tydliga formuleringen att "Gotland ska gå före i energi- och klimatomställningen". Här har ju M som bekant en helt annan inriktning på riksplanet där man menar att Sverige inte alls ska gå före utan i mitten eller helst sist.
Några öppna dörrar slås också in genom att konstatera att man ska "värna det systematiska arbetet för förbättrad arbetsmiljö", något som ju är styrt av lag så här behöver inga strån läggas i kors.
"Region Gotland ska fortsätta vara aktiva ägare i Geab" har man också kommit överens om och här skymtar möjligen en fråga som varit aktuell bakom kulisserna men inte så känd för oss andra.
Kultur- och fritidsnämnden ska återuppstå, fritidsbankerna permanentas, fler inbjudande lekplatser och en aktivitetspark byggas, nytt badhus, planer för en ny ishall och "bättre förutsättningar" till ridsporten är andra löften. Idén att utreda förutsättningarna för att Solbergabadet kan bli ett scenkonst- och kulturhus ska fortgå.
Mycket känns alltså igen och S&M-planen präglas av ett förvaltande politiskt ledarskap vilket känns rimligt i dessa osäkra tider. Men med tanke på hur olika de båda styrande partierna ser på framför allt den ekonomiska politiken kommer utmaningarna att komma, oavsett om man duckar dessa frågor i det nu aktuella dokumentet.
För problemen kommer inte att uppstå i hur man ska förvalta befintliga planer och program utan hur man hanterar en besvärlig verklighet med lågkonjunktur och vikande skatteintäkter.