Gotlandshems politiskt tillsatta styrelse har i enighet ställt samman ett underlag till regionstyrelsen för att komma till skott med bygge av 300 bostäder på Gråbo/Yttre Furulund.
För att få lönsamhet i projektet vill man bygga en mindre andel bostadsrätter. Tjänstemännen vid regionens mark- och exploateringsenhet bedömer att projektets genomförande stärks genom att ge Gotlandshem möjlighet att även bygga lägenheter med fri upplåtelseform. Totalt kommer 450-500 bostäder att uppföras om hela projektet genomförs.
Politisk enighet, stöd från tjänstemännen som studerat det juridiska. Ja, men då så?
Nej, S&M-styret säger stopp och sågar än en gång sina partiers företrädare i Gotlandshems styrelse.
Det står naturligtvis alla partier fritt att tycka vad man vill i olika sakfrågor. Moderaterna och Socialdemokraterna får givetvis vara emot byggande av bostadsrätter som nån princip.
Men det underlättar planeringen och bostadsmarknaden på Gotland om man har samma linje i det regionägda bolag som hanterar just dessa frågor. Nu hänvisar S&M-styret till den nya styrelsen men ledamöterna sitter ju inte där på sina personliga uppdrag utan på sina partiers.
De ska för den skull inte bedriva partipolitik i bolagsstyrelsen, vare sig i den sittande styrelsen eller den tillträdande. Det är helt enkelt omöjligt att begripa hur S&M agerar i förhållande till Gotlandshem.
S&M-styrets sätt att använda posterna i bolaget i sin interna fördelning av politiska uppdrag visar också att just bostadsbolagen inte gynnas av att styrelsen består av uteslutande fritidspolitiker.
Absolut inte för att fritidspolitiker inte skulle klara uppdraget eller ha viktig kompetens, men för att bostadsmarknaden är komplex och ibland kräver snabba beslut. Där vore det välgörande med långsiktighet, stabilitet och att politiken och branschkunskapen var representerad.
Så har delvis varit fallet sedan Moderaterna på Gotland nominerade Peter Norman till styrelsens ordförande. Norman har gedigen erfarenhet och kunskap i såväl styrelsearbete som specifikt inom fastighetsbranschen. Efter flera år av turbulens hade man nu skapat ett bra klimat och uppslutningen kring styrelsearbetet har varit brett över partigränser.
Nu river man upp allt och petar Peter Norman som dessutom fick detta besked via medier.
Ägarnas ambitioner måste te sig aningen diffusa för bolaget och i ett pressmeddelande välkomnar bolaget tydlighet i frågan i det nya ägardirektivet. Gotlandshems vd Joakim Martell konstaterar också att: "Gotlandshem har målet att tillföra 1 000 nya hyresrätter inom tio år. En förutsättning för det är att bygga och sälja 500 bostadsrätter, vilket i slutändan skulle innebära totalt 1 500 nya bostäder på Gotland".
Alternativet är att sälja av befintligt bestånd för få kapital till nybygge vilket minskar allmännyttans del av marknaden.
Man kan förespråka det ena eller det andra men det vore bra med större tydlighet från den politiska ledningen så att man inte tycker en sak i ett sammanhang och något helt annat i nästa.