"S&M-styret vet vad de är emot men vad är de för?"

Landsbygdens utmaningar och behov var som det mesta vagt formulerat i S&M-avtalet.

Att satsa på vägunderhåll kan tyckas osexigt och anses av somliga vara slöseri med pengar för att man inte är tvungen enligt lag att stödja alla enskilda vägar, men det är landsbygdsutveckling i praktisk handling.

Att satsa på vägunderhåll kan tyckas osexigt och anses av somliga vara slöseri med pengar för att man inte är tvungen enligt lag att stödja alla enskilda vägar, men det är landsbygdsutveckling i praktisk handling.

Foto: Jenny Nilsson/arkiv

Ledare2022-11-18 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Gotlänningar ska känna inflytande och fler ska involveras och komma till tals. Arbetet med landsbygdsutveckling behöver därför fortsätta att utvecklas".

S&M-styrets planer för öns landsbygder var, liksom det mesta, oklart preciserat i partiernas gemensamma manifest för mandatperioden. Moderaterna har som bekant sedan länge ansett att skolorganisationen behöver göras om i enlighet med rektorernas önskemål. Hur det blir med den saken återstår att se, som med alla frågor där partierna tidigare haft väldigt skilda åsikter.

Varken S eller M har historiskt utmärkt sig som landsbygdernas företrädare, båda är till exempel emot den utveckling som faktiskt ser ut att bli av i Roma. Vad man hellre skulle ha gjort för att utveckla samhället – förutom att regionen borde tjäna mer pengar på affären – är för mig okänt, vilket också konstaterades av Eva Nypelius (C) på denna sida häromdagen.

Så en är emot en spridd skolorganisation, båda är emot speciallösningar för konkret landsbygdsutveckling i Roma. När kommer vi att höra om hur dessa partier "sviker landsbygden"?

Mycket mer hade kunnat göras under den gångna mandatperioden men det som faktiskt gjordes har stor betydelse för alla som inte bor i Visby. Att satsa på vägunderhåll kan tyckas osexigt och anses av somliga vara slöseri med pengar för att man inte är tvungen enligt lag att stödja alla enskilda vägar, men det är landsbygdsutveckling i praktisk handling.

Nu har jag ingen ambition att såga majoritetens ambitioner så här tidigt i deras styre, landsbygden var som sagt inte det enda som var oprecist formulerat i S&M-avtalet. Men jag är mycket nyfiken på hur deras konkreta politik kommer att se ut.

BOENDEKOSTNADER

När man jämför hyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter mellan landets kommuner hamnar Gotland på ett snitt på 7 000 kronor. Rikssnittet ligger på 7 222 kronor för samma lägenhet.

Det här är siffror från offentliga källor som sammanställts på uppdrag av Hyresgästföreningen. 

Gotland ligger alltså under rikssnittet vilket sällan speglas i debatten där det hävdas att vi har bland de högsta hyrorna i landet.

Studerar man däremot boendekostnader gällande avfall, VA, el och fjärrvärme ligger Gotland på plats 283 av landets 290 kommuner, alltså sjunde högsta kostnad i landet.

Denna statistik beskrivs i den årliga "Nils Holgersson-rapporten".

Man undrar då om denna diskrepans är orsak till att Gotlandshems underhåll av fastigheterna är så åsidosatt? Med så höga kostnader borde ju även hyrorna ligga på den högre nivån när man jämför över landet.

Det är alltså i hög utsträckning avgifterna man betalar till Region Gotland som ligger högt. 

Ser man på avfallskostnaderna ligger Gotland på plats 229, vatten och avlopp: plats 283, el: plats 248, och fjärrvärme: plats 182.

Allra högst kostnader har Mörbylånga kommun i Kalmar län.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.