Det finns fog för att vara orolig.
Med tanke på hur regionledningen agerat hittills så har man inte märkt något av att Moderaterna är med och styr. Inget av de moderata regionråden har getts nån framträdande roll och i de beslut som fattats har det varit socialdemokratisk prägel på samtliga.
Som noterats på denna sida ett antal gånger står medborgarna i allmänhet och de moderata väljarna i synnerhet ovetande om vad Moderaterna bidrar med.
Mer än att de trivs omåttligt bra med Socialdemokraterna och att Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) har en väldigt bra personkemi.
Den nämnd som Andreas Unger leder, miljö- och byggnämnden, har bett regionledningen om tilläggsanslag för befintlig verksamhet på nära tre miljoner kronor.
Regionstyrelseförvaltningens sågning av denna begäran är talande. Långa stycken citeras ur regionens policy för ekonomistyrning förutom den kända uppgiften att regionen redan budgeterar med ett stort underskott.
Att den politiska ledningen inte är bättre synkad än att man i en nämnd ber (sig själv) om mer pengar i detta läge är förvånande.
När budgetramarna sattes efter budgetberedningen i våras var alla partier överens om dessa. Medvetna om att mycket kan hända som ändrar förutsättningarna.
Regionledningar av alla politiska kulörer i landet väntar framför allt på besked från regeringen hur det blir med de statliga anslagen för nästa år.
Blir det ingen eller låg uppräkning av dessa är risken överhängande att en skattehöjning ligger i farans riktning.
När skattepengarna inte räcker till måste vården, skolan och omsorgen säkras i första hand. Dit går redan en klar majoritet av en skattekrona men om de används på bästa och mest effektiva sättet är en annan fråga.
Att regionen håller på med saker den inte borde lägga skattepengar på syntes i våras när man gick ut och sökte deltagare till en kurs i kulturkritik.
Regionen hade identifierat ett problem med att "utrymmet för kulturkritik minskar".
Kursen skulle pågå i två dagar med två kursledare till en kostnad av 30 000 kronor.
"Med denna kurs är vår avsikt att stimulera kulturkritiken och därmed hela kultursektorn samt det demokratiska samtalet i regionen".
Att utrymmet för kulturkritik skulle öka genom denna kurs är uteslutande en from förhoppning eftersom regionen (lyckligtvis) inte håller på med någon sådan verksamhet.
Nu verkar kursen bli inställd på grund av för få deltagare.
30 000 kronor är naturligtvis mindre än småpengar i en budget på flera miljarder. Problemet är varken kostnaden eller ambitionen utan att Region Gotland inte ser problemet med att använda skattepengar till saken.
Det ger en bild av att det finns anledning att se över användningen av alla befintliga skattekronor innan man ber gotlänningarna om flera.