Eftersom det i stort sett kunde bli vad som helst, var lättnaden stor när man kunde konstatera att inga drastiska förändringar syntes ingå i underlaget för upphandling av nästa avtalsperiod för Gotlandstrafken.
Tvärtom utlovades sänkta priser och bibehållna överfartstider vilket ju är avgörande frågor. Alltså lägre priser än prisläget just nu ska tilläggas. Vad som händer med priserna fram till den nya avtalsperioden är svårt att veta men sannolikheten för sänkningar är väl inte jättestor.
Trafikverket lyfter också bort bränslekostnaderna i modellen för prissättningen vilket är en garant för att det inte ska bli lika drastiska höjningar som varit fallet de senaste åren. Samtidigt ställer staten tuffa krav på klimatanpassning och minskade utsläpp, även det mycket bra.
Statliga färjor finns inte med i leken men är heller inte helt ur densamma. Kommer få eller inga anbud in ligger de där och lurar i vassen ändå.
Öppningen i att inte ha ett färdigt paket som operatörer har att anta eller förkasta är väldigt smart. Samt att pris och fart på särskilt utpekade upphandlade turer ska vara bestämda men att operatören utöver detta har möjlighet att köra mer på marknadens villkor.
I det här avseendet är det läge att avvakta med applåderna innan vi ser hur många upphandlade turer det handlar om. Om dessa blir uppbokade och gotlänningar hänvisas att åka på turistpriser har vi hoppat ur askan i elden.
Men Trafikverket utlovar även en tioprocentig ökning av kapaciteten på passagerartrafiken så förhoppningsvis ska det inte bli aktuellt.
Det ska bli intressant att höra det gotländska näringslivets reaktioner på upplägget och förhoppningsvis uppfylls Trafikverkets prioriterade mål: att öka konkurrensen i upphandlingen.