Socialdemokraterna fortsatt största parti

Socialdemokraterna är fortsatt största parti enligt SCB, men det finns anledning för partiets ordförande Stefan Löfven att vara orolig.

Socialdemokraterna är fortsatt största parti enligt SCB, men det finns anledning för partiets ordförande Stefan Löfven att vara orolig.

Foto: Filip Erling/TT

Ledare2019-12-04 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går presenterade SCB sin stora höstundersökning gällande väljarsympatierna. Det är den väljarundersökning jag anser vara mest intressant och relevant. Mest på grund av det stora antalet som deltagare. I undersökningen som redovisades i går hade 4 645 personer avgett svar.

Resultatet av undersökningen är inte speciellt överraskande. Partierna bakom Januariavtalet tappar i jämförelse med valresultatet, förutom Miljöpartiet, MP. Men med tanke på den pågående klimatdebatten med Greta Thunberg i spetsen är det märkligt att MP inte ökar mer än marginella 0,7 procentenheter. På högerkanten tappar Moderaterna, M, medan Kristdemokraterna, KD, ligger stilla. Föga överraskande ökar Sverigedemokraterna, SD, men ökningen på över 5 procentenheter är nog mer än jag hade trott. De frågor som nu diskuteras är perfekta för SD:s retorik där invandringen ges skulden för allt från gängskjutningar till låga pensioner. Tydligen köper väljarna detta trots att det är bevisat att SD:s påståenden saknar vetenskaplig grund. Men så länge en majoritet av partierna i riksdagen inte kan samla sig och tillsammans föra en politik som ger väljarna hopp lär SD få fortsatt ökat stöd.

Sammanfattningsvis är Socialdemokraterna, S, fortfarande största parti medan Liberalerna precis lyckats kravlat sig över fyraprocentsspärren.

Det man också kan utläsa av undersökningen är att kvinnor fortsätter att hålla sig till partier som driver så kallade mjuka frågor. S har 2,4 procentenheter fler kvinnor medan Centerpartiet, C, Vänsterpartiet, V, och MP ligger mellan 0,9 -0,7 procentenheter fler kvinnliga sympatisörer. SD och M har en betydligt större andel män, än kvinnor, bland sina sympatisörer. Nu är detta inget nytt utan siffrorna bara en bekräftelse på det som tidigare undersökningar visat. 

En liten intressant reflektion är att C nu har sitt största stöd i Stockholms kommun utifrån de jämförelser som görs i undersökningen med andra geografiska områden. Valet 2018 fick C 9,07 procent i Stockholms kommun, medan partiet fick 10,3 procent i det geografiska området Småland och öarna, där Gotland ingår. I SCB:s undersökning har C nu 11,1 procent i Stockholms kommun, medan stödet i Småland och öarna ligger stadigt någon tiondel över 10 procent.

Om en vecka kommer SCB att presentera hur partisympatierna ser ut i de olika befolkningsgrupperna. Det jag tycker är mest intressant är hur det ser ut bland LO-förbundens medlemmar. Här har SD gått ut med väldigt hög svansföring och sagt sig vara det största partiet. SCB:s undersökning i våras visade att S hade 40,8 procent medan SD hade stöd av 22,8 procent. Jag lär återkomma med fler reflektioner när höstens siffror presenteras.