Stryk regionens mål för ekomat –för miljöns skull

Socialdemokraterna vill göra Region Gotlands redan dåliga mål för andelen ekologisk mat ännu sämre.

Gotland bör göra som många andra kommuner och regioner, och minska sina inköp av ekologisk mat.

Gotland bör göra som många andra kommuner och regioner, och minska sina inköp av ekologisk mat.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Ledare2022-06-23 05:20
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotland har som mål att öka andelen ekologisk mat i sina inköp men saknar konkret siffra. Socialdemokraterna har därför lagt fram förslag om hårdare skrivning och ett konkret mål om att 60 procent av inköpen ska vara ekologiskt. Som tur är fick förslaget inte gehör.

Regionens ambitioner att öka ekoandelen är dålig nog och behöver definitivt inte förvärras i enlighet med Socialdemokraternas förslag. Dels för att lägga pengar på dyrare ekologisk mat är slöseri med skattepengar, dels för att ekologiskt är sämre för miljön än konventionellt. Socialdemokraternas förslag innebär alltså att betala med skattepengar för att öka miljöbelastningen jämfört med att köpa konventionellt odlad mat.

Ekologiskt lantbruk har till exempel ett mycket större läckage av näringsämnen än vad konventionellt har. Ungefär fyra gånger så mycket per producerad enhet. Ekologiskt ger dessutom en sämre kolinlagring, utarmar jordarna och ger lägre skörd. De resultat som visat på annat har ofta riggats till ekologiskts fördel genom att jämföra olika odlingssystem. När samma system jämförs förlorar eko genomgående.

Den biologiska mångfald som lyfts fram som en av det ekologiska jordbrukets styrkor beror på omgivande landskap samt sämre möjligheter att bekämpa ogräs och skadegörare, inte en medveten strategi ty ingen odlar avsiktligt ogräs. Den mångfald som hyllas är alltså som att jubla över hög biologisk mångfald i nedersta lådan i kylen. Den är ett misstag och inget eftersträvansvärt. Ett välskött ekologiskt fält är en minst lika grön öken som ett konventionellt sådant. 

På systemnivå minskar till och med ekologiskt lantbruk den viktiga och värdefulla biologiska mångfalden på grund av sitt slöseri med mark och resurser. I stort sett alla allmängiltiga sanningar om ekologiskt lantbruks förträfflighet är fel, och beror på att konceptet på grund av stelbenta regler och politisering blivit frånåkt av konventionellt. Målet om en viss andel ekologiskt borde således strykas helt. Definitivt inte ökas.

De lägre skördarna ekologiskt levererar är därtill just nu ett stort säkerhets- och geopolitiskt problem. Rysslands krig mot Ukraina har minskat utbudet av mat, och då duger det inte att vi i väst med ogenomtänkt godhetsposerande minskar livsmedelsproduktionen. Det ska medges att det i denna diskussion lyfts fram att ekologiskt som inte använder mineralgödsel skulle minska vårt beroende av Ryssland. Detta är dock ett grovt felaktigt antagande då ekologiskt är helt beroende av inflöde av näring från konventionellt.

Människor ska givetvis få äta, dricka och producera vad de vill. Den kan dock aldrig vara politikernas uppgift att när det finns så mycket vetenskap och empiri som visar att ekologiska produkter är sämre för miljön, ändå lägga skattepengar på att köpa dessa. Om nu politikerna anser att regionen har så mycket pengar, köp gotländskt istället. 

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.