Socialdemokraterna anmäler Ebba Busch (KD) till konstitutionsutskottet, KU, efter att en bild med felaktigt budskap publicerats på hennes Instagramkonto. Bilden innehöll texten ”Nu kan du som utsatts för brott vittna anonymt”.
Det stämmer inte riktigt. Det finns nu i exceptionella skäl möjlighet för vittnen, inte målsäganden, att vara anonyma. Vilket också själva brödtexten i inlägget handlade om. Inlägget togs sedermera bort.
Det kunde ha stannat där – med rättelse från Busch och att den medarbetare som låg bakom grodan fick bjuda resten av staben på tårta. Men icke.
I stället tog Socialdemokraterna fram de stora kanonerna. ”Vi har KU anmält [Ebba Busch]”, skrev Socialdemokraternas Annika Strandhäll på X och fortsatte: ”I 15 timmar låg den felaktiga informationen uppe. Delades och spreds. Medborgarna måste kunna lita på att regeringen ger korrekt information, särskilt när det gäller nya lagar. En regering får inte slarva på det här sättet.”
Ja, det är pinsamt att publicera en felaktig bild på Instagram. Men det är ännu pinsamare att Socialdemokraterna och Annika Strandhäll – med en egen historia av ogenomtänkta inlägg på sociala medier – drar detta till KU.
KU är en av de tyngsta institutionerna i svensk demokrati, med uppdraget att säkerställa att statsråden följer lagen och hanterar sitt ämbete korrekt. Det är inte en scen för att vinna billiga poäng.
Det har dock hänt att KU granskat ministrarnas uttalanden. Strandhälls parhäst i sociala medier, Morgan Johansson (S), har fått upprepad kritik för sådant han sagt. ”Man kan inte börja hitta på problem som inte finns”, konstaterade KU-ledamoten Mia Sydow Mölleby (V) vid ett av tillfällena. Hon refererade även till Johansson som ”glappkäftig” och resonerade kring att han ”kanske tycker att det är ok att skarva lite” (GP 3/6 – 22).
Johansson tog emellertid lätt på kritiken. ”Jag ser att det finns anmärkningar men de är mer av karaktären randanmärkningar skulle jag vilja säga”, förklarade han.
Socialdemokraterna har således viss vana av att både dabba sig och att inte ta så allvarligt på kritiken. Att då KU-anmäla en Instagrambild som snabbt togs bort och rättades är inget annat än en överdriven teater.
Det verkliga problemet nu är inte att Busch publicerade en felaktig bild – sånt händer och går att rätta till – utan att Socialdemokraterna försöker använda KU för att slå politiska mynt av en petitess. För vad säger det om en opposition som lägger mer kraft på att anmäla Instagramgrodor än på att driva konstruktiv politik och vara vakthund där det spelar roll?
Att Socialdemokraterna inte klarar av att lyfta blicken från sociala medier till verkliga samhällsproblem är ett svaghetstecken. I en tid då landet står inför betydande utmaningar behöver både regeringen och oppositionen fokusera på det viktiga. Socialdemokraterna bör lämna sandlådan och börja agera som det statsbärande parti det gärna påstår sig vara.