Socialdemokraternas valanalys gav både ros och ris

Socialdemokraternas valanalys ger en bra bild av valet 2022 och en bra grund för arbetet fram till valet 2026.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin håller pressträff tillsammans med Leif Jakobsson och Ida Karkiainen för att presentera sin valanalys.på Sveavägen 68.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin håller pressträff tillsammans med Leif Jakobsson och Ida Karkiainen för att presentera sin valanalys.på Sveavägen 68.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2023-02-07 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Läget inför valet var allt annat än bra utifrån tidigare tendenser. De partier som styr brukar minska och efter två mandatperioder är det sällsynt med högre väljarstöd. Vi har under mandatperioden också haft en pandemi och ökande gängrelaterat våld, Putins anfallskrig mot Ukraina med medföljande ekonomiska utmaningar. Det var också en mandatperiod präglad av politisk instabilitet.

Trots det gick Socialdemokraterna framåt, inte bara i riksdagsvalet utan även i region och kommunvalen, vilket ska ses som en framgång. Men S förlorade regeringsmakten och att just ha regeringsmakten är alltid målet. Vill man förändra och bygga ett bättre samhälle måste man även ha drivet att vilja regera och att ”tvingas” till opposition svider i partiets skäl. 

Nu ska ju en valanalys peka på de arbete som partierna kan göra bättre och det gör även Socialdemokraternas. 

En av de tydligaste utmaningarna som valarbetarna utsattes för dök upp i slutet av valrörelsen. Hur bemöter man halvsanningar, orimliga vallöften och direkta osanningar framförda av de politiska motståndarna.  

Under sluttampen av valrörelsen blev plånboksfrågorna stora. Orimliga vallöften om kraftigt sänkta bränslepriser hade högern fört fram under längre tid, men efter sommaren blev plånboksfrågorna viktigare för väljarna. Från högerpartierna gavs det ena löftet efter det andra, löften som redan då var orimliga och som efter valet visat sig inte vara genomförbara. Där ser valanalysgruppen att partiet stod utan svar. Här måste man vara bättre förberedda inför nästa val, även om just det problemet lär bli enklare utifrån väljarnas egna erfarenheter av svikna vallöften från den nuvarande regeringen. 

Valanalysgruppen, och partiet, är helt överens om att Socialdemokraterna ska vara ett parti med de breda lösningarna för de breda grupperna. För att bli än bättre behöver partiet leverera tydliga svar på de systemfel som vi har i landet. S måste ha svar på de problem som avregleringarna skapat och som främst drabbat landsbygd och socioekonomiskt utsatta områden runt städerna. Avregleringar som bilprovningen och apoteken har skapat orimliga förhållanden på glesbygd och bland miljonprogrammen. Hur tänker partiet lösa de problemen och hur ska väljarnas frågor besvaras? Utmaningen gäller även systemfel som nyligen skapat stora problem som exempelvis elmarknaden. Där behöver partiet sätta sig ner och hitta en lösning. Även systemfelet med vinster inom välfärden kan vidgas till fler områden än skolan.

Sämst resultat har S bland de yngsta väljarna. Det är även en betydligt högre könssegregation bland de yngre S-väljarna. Unga män röstar sällan på S. Hur ska S jobba för att ungdomar ska se S som deras parti när de går till valurnorna. Ungdomar vinns inte på sociala media. Det är inte partiet med flashigaste valfilmerna som vinner val utan partiet som ger de bästa svaren på väljarnas frågor. Så även bland ungdomar. 

Men att vara Socialdemokrat kan av unga ses som vuxet, vilket då kan förklarar varför unga män i stor utsträckning väljer andra partier. 

När det gäller de unga väljarna så har SSU en viktig roll tillsammans med S-studenter. Men det kan inte stå ensamma utan behöver ett stöd från moderpartiet. 

Den tanken jag tar med mig från valanalysen är det viktiga jobbet partiet måste göra med att bygga en relation med människorna på orten där man bor. Socialdemokratiska valarbetare ska inte behöva mötas av personer som undrar varför de bara syns vart fjärde år. 

S-politiker ska vara tydliga förebilder och synliga företrädare för Socialdemokraterna. Relationen till väljarna byggs över tid. Det arbete som görs under valåren måste göras varje år, om än mer utspritt över tid. Det är ett arbete som startat upp under den förra mandatperioden men som inte kunde genomföras fullt ut på grund av pandemin.

Jag tycker att Socialdemokraternas valanalys ger en bra bild av valet och de problem man råkade ut för. Nu kan partiet ta nya tag för att förbättra förutsättningarna till nästa val. Men det går inte av sig själv, utan kräver ett organiserat och hårt arbete.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.