Luigi Mangione är misstänkt för att ha skjutit ihjäl United Healthcares vd Brian Thompson förra veckan i New York. Ett omtalat mord som tros bottnat i omvalet av Trump och den allt större privatiseringen som kommer ske av tillgången till sjukvård. Det hela kan ses som en politisk attack, men trots det så har Mangione konstigt nog blivit en ikon.
En till synes framgångsrik person – toppelev i skolan och mjukvaruingenjör och hans vänner verkar inte hitta något negativt att kunna säga om honom. Så breskrivs Mangione. Polisen letade efter honom i en vecka innan han greps på ett McDonalds i Pennsylvania. I hans ryggsäck hittade man då monopol-pengar. På hans sociala medier hade han tidsinställt videor som visade olika koder. När man sedan avkodat dessa sägs det stå ”the truth will set me free”. Det har lett till olika teorier om vad det egentligen är som har skett. Frågor om Mangione verkligen var den som sköt eller om han bara tar på sig skulden har också uppkommit.
Inte helt oproblematisk dock – Mangione har både hyllat Unabombaren och även skrivit ett tre sidor långt manifest där han hyser agg mot företagssamhället.
Men för amerikaner som inte tycker om privatiseringen av amerikansk sjukvård har han konstigt nog blivit en socialistisk hjälte. Teorier om vad allting innebär och hur det kommer sluta florerar nu flitigt online. En teori är att det hela är ett Monopol-spel. Ett spel som skapades för att visa på hur farligt monopol i samhället kan vara. Elizabeth Magie Phillips som skapade monopol var en progressiv skribent som skapade föregångaren till Monopol. Hon ansåg att koncentrationen av rikedom var något dåligt och ville att människor skulle lära sig detta.
Därför har teorier om att det Mangione håller på med just nu är något slags sätt att spela Monopol i verkligheten. Att det finns flera spelare och att han just nu sitter i fängelse – precis som i spelet. Och nu väntar man på vilket kort som kommer göra honom frisläppt.
Det är underhållande att läsa om men om det är så att Mangione skjutit Thompson så måste han stå till svars för det.
Men problemet kvarstår. 112 miljoner amerikaner har svårt att betala för hälsovård. Och det dubbla tycker att det är alldeles för dyrt och inte värt det man betalar för. Det har sedan länge varit ett problem med att sjukvården är privat. Många har svårt att få sjukförsäkring och blir lätt utförsäkrade. Obama underlättade det hela med Obamacare. Det är en samling lagar som gör att alla i USA är skyldiga att teckna en sjukförsäkring. Det gjorde det också lättare att få tillgång till en sjukförsäkring.
Problemen kvarstår dock. Kostnaderna för sjukvård i USA är fortfarande skyhöga, även med försäkring så täcker den verkligen inte allt. Och det är bra att den diskussionen kommer till ytan, även om den kommer några månader sent, så här efter valet. Det är en intressant utveckling eftersom USA oftast vägrar ta i allting som heter eller tangerar socialism. Förmodligen kommer det inte ske någon politisk förändring men förhoppningsvis leder det till att fler amerikaner läser på om hur offentligt finansierad - eller gratis sjukvård - kan se ut. Även om deras granne Kanada leder med exempel vill man sällan hämta inspiration därifrån.