Jag trodde i min enfald att det kaos som vi fick uppleva i och runt Gotlandshem under närmare ett års tid och som slutligen ledde fram till ett byte av både ordförande och VD skulle vara historia. Det kändes bra när Peter Norman som nytillträdd ordförande proklamerade att Gotlandshems uppgift var att följa ägarens direktiv. Det vill säga bygga nya och förvalta de hyresfastigheter man har.
Men det verkar ännu råda kaos inom Gotlandshem. Först avbryter man ett projekt som man jobbat med länge för att presumtivhyrorna inte var färdigsatta. Presumtivhyror är i det närmaste marknadshyror och används vid hyressättning av nya hyreslägenheter. Vilken nivå presumtivhyrorna hamnar på är ordentligt reglerat och inte förhandlingsbart. Det parterna hade olika syn på var detaljer som hade lösts rätt enkelt om Gotlandshem bara förmått sig att möta motparten.
I retoriken beskyller Gotlandshem även Hyresgästföreningen och den svenska hyresförhandlingsmodellen för att ha saboterat bolagets ekonomi då de fått igenom för låga hyror i de förhandlingar som gjorts genom åren. Trots att de varit två parter som tillsammans förhandlat fram resultaten. Trots att det efter avslutade förhandlingar varit helt upp till Gotlandshem att rätta munnen efter matsäcken.
Jag uppfattar Gotlandshems kritik som ett politiskt ställningstagande där den svenska hyressättningsmodellen ifrågasätts. Något som knappast står i ägardirektiven, men som säkert uppskattas av Peter Normans gamla partikamrater i Moderaterna. Själv anser jag att Norman och Martell borde koncentrera sig på de frågor bolaget äger och kan påverka istället för att driva en borgerlig politisk kampanj.
I en artikel i fredagens GT framför Hyresgästföreningen på Gotlands ordförande Stefan Uddebrant kritik mot Gotlandshems sätt att sköta sin ekonomi. Han menar exempelvis att bolaget trots den stora försäljningen som genomfördes 2018, då närmare tusen lägenheter avyttrades, har ökat personalstyrkan. Bland annat beskriver Uddebrant att Gotlandshem fortfarande projekterar det skrytbygge till kontor som jag trodde var nedlagt och glömt. På den tänkta tomten ska det ju byggas studentbostäder och dessutom ska bolagets kontor flyttas till Visborg. Stämmer Uddebrants uppgifter är det ett anmärkningsvärt resursslöseri som pågår i Gotlandshem.
Det finns också skäl att ställa frågan var de närmare 620 miljonerna Gotlandshem fick in när man sålde lägenheterna 2018 har tagit vägen. De skulle ju säkerställa framtida renoveringsbehov, samtidigt som man kunde bygga de nya lägenheterna Region Gotland begärt i ägardirektiven. Nu menar Gotlandshems ledning att man återigen måste sälja av fastigheter för att ha råd att bygga fler. Man kan fråga sig hur stora problem Gotlandshem egentligen har?