Gör det svårare att söka i bilregistret

I dag underlättar staten i praktiken för kriminella specialister.

Dodge RAM har varit en av kriminella eftersökt bil. Och staten hjälper till i letandet.

Dodge RAM har varit en av kriminella eftersökt bil. Och staten hjälper till i letandet.

Foto: Seth Perlman

Ledare2023-03-04 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Risken att få bilen stulen har aldrig varit lägre än nu. Förra året anmäldes 8152 bilstölder. Det är en nedgång med nio procent jämfört med år 2021. Samtidigt förefaller allt fler av stölderna vara precisa beställningsjobb. Till exempel stjäls det just nu i södra Sverige många bilar av typen Dodge ram.

Från försäkringsbolagens sida anges att det är i grunden dåliga saker som gett positiva effekter på antalet stulna bilar. Till exempel innebar Corona att det blev svårare att förflytta tjuvar och tjuvgods över gränserna. Kriget i Ukraina innebär andra utmaningar för internationella stöldligor.

En vedertagen uppfattning är nämligen att lejonparten av de stulna bilarna går utomlands. Likadant med den utrustning som stjäls. Till exempel krockkuddar till bilar, gärna exklusiva sådana, eller GPS-utrustning till traktorer. Försäkringsbolaget Trygg Hansa menar att det ofta rör sig om rena beställningsjobb där ”stöldligorna tar in specialister med rätt kompetens för de specifika beställningarna”.

Som Stefan Brala, motorexpert vid Trygg Hansa förklarade: ”Man kan tydligt se hur det under en kortare period, i en viss region i Sverige, stjäls en viss typ av märke och modell. Stöldligornas uppdragsgivare beställer ett antal bilar av en viss modell, som sedan stjäls och avlämnas på överenskommen plats. Bilarna förs sedan ut ur landet.”

Att stöldligorna kan operera med sådan precision underlättas av att det svenska fordonsregistret är så öppet. Det går att få reda på i stort sett allt om både fordon och dess ägare. Privata tilläggstjänster gör det dessutom möjligt att göra alla dessa sökningar anonymt. Kriminella kan alltså sitta i godan ro och arbeta fram vad som närmast kan beskrivas som en shoppinglista.

I en opinionsundersökning som Kungliga Automobil Klubben beställt svarar 58 procent av de tillfrågade att fordonsregistret bör vara stängt för andra utom myndigheter och licensierade bilhandlare. Det är en synpunkt lätt att förstå.

Samtidigt är det rimligt även privatpersoner har möjlighet att söka uppgifter om en specifik bil. Till exempel vid begagnataffärer är det viktigt att veta vad det är man köper, att inga skulder följer med fordonet och att säljare och bilägare verkligen är samma person. Dessa sökningar bör emellertid kräva bank-id, loggas och begränsas i antal.

Däremot torde det finnas mindre behov av att söka på människors hela fordonsinnehav och vad det finns för fordon på en specifik adress. Det är sådan information som underlättar för kriminella och gör att människor på landsbygden registrerar sina stöldbegärliga fyrhjulingar på svärföräldrarna i stan. Denna möjlighet att söka i fordonsregistret bör starkt begränsas.

Vi ska värna transparensen i det öppna samhället. Samtidigt måste vi för att samhället ska kunna fortsätta vara öppet sätta gränser mot och försvåra för de som vill oss illa. Staten ska inte underlätta för kriminella. Därför måste det bli svårare att söka i fordonsregistret och anonyma sökningar omöjliggöras.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.