Kongressen stakade ut framtidens S-politik

Så var då S-kongressen över för denna gång och många bra och viktiga beslut har tagits av delegaterna från hela landet.

Bild från avslutningen av Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Bild från avslutningen av Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2021-11-07 18:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Som åskådare på distans har jag sett hur socialdemokrater från hela landet har gjort bra ifrån sig i talarstolen. Men det är ändå med viss stolthet jag sett hur våra gotländska kongressdeltagare inte bara gjort bra ifrån sig utan även gjort bestående intryck på hela kongressen. Så pass bra att man som ett av fyra distrikt, blev nominerad till vassaste kongressdelegation, trots att gotlandsdelegationen är den minsta och den yngsta. Juryn som nominerade de fyra distrikten ansåg att Gotland, utifrån förutsättningarna som kongressens minsta och yngsta delegation, jobbat mycket bra med kommunikationerna hemåt. ”Samtidigt som man varit väldigt aktiv i kongressarbetet och drivit frågor som är viktiga för en region med unika förutsättningar.”

Gotlanddelegationen har från talarstolen drivit frågor om bland annat försvaret, färjetrafiken, elförsörjning, Östersjöns miljö, bostadsbyggande och regional kultur. Men också vikten av ökade resurser utifrån regionala förutsättningar för att kunna uppnå en likvärdig vård i hela landet.

Att Gotland är ett S-distrikt med duktiga företrädare visar inte minst de uppdrag som socialdemokrater från ön blivit valda till. Hanna Westerén fick fortsatt förtroende som ordinarie ledamot i partistyrelsen och Filip Reinhag valdes till ersättare i valberedningen ett uppdrag som domineras stort av de stora distrikten. 

Förutom gotlänningarnas framfart blev kongressen en uppvisning i socialdemokrati när den är som bäst. Kongressen visade att Socialdemokraterna vill ha ett samhälle som är starkast för den med mest behov. Skola, vård och omsorg ska utgå från behov och inte från plånbok. Driftsformen av välfärden är inget problem så länge resurserna fördelas efter behov och används till verksamhet och inte aktieutdelning. 

Socialdemokraternas kongress stakade också ut en hårdare linje gällande brott, straff och möjligheten att få ta del av trygghetssystemen. Ser man bara på de beslut som stramar åt är det ibland svårt att se skillnad på den politik S nu ska föra och den som exempelvis Moderaterna driver. Men när man tar ett kliv tillbaka och ser helheten syns skillnaden tydligt. 

Där Moderaterna lägger allt ansvar på den enskilda att lösa sina egna problem vill Socialdemokraterna ha ett starkt samhälle som skapar förutsättningar för människor att göra sina val. Brottsligheten bekämpas bäst genom att skapa andra vägval för barn och ungdomar än kriminalitet och inte genom att ständigt fylla på våra fängelser med barn och ungdomar som inte sett någon annan möjlighet att livnära sig. 

Eller ta frågan om krav på de som får försörjningsstöd. Den frågan har många partier haft på agendan och nu även S, som vill se liknande krav som de som gäller rätten till a-kassa. Men Socialdemokraterna går ett steg längre och kräver att kommunerna samtidigt ska erbjuda sysselsättning, utbildning eller vad som nu behövs för att personen ska komma närmare arbetsmarknaden.

Att bara ställa krav eller att bara höja straffen riskerar att skapa än större klyftor i samhället och då klyftorna från början är roten till det onda är det mer som måste göras. Det vet Socialdemokraterna och det har kongressen också visat i ord. Nu behöver partiet bara hitta möjligheterna att gå från ord till handling vilket man bara kan göra genom ett bra valresultat.

Slutligen kan man inte säga annat än att Stefan Löfven fick möjlighet att avgå när han var på topp, vilket det är få partiledare som haft möjlighet till. Han lämnar också över stafettpinnen till någon som har farten uppe och som fick en ordentlig skjuts framåt av kongressen. Magdalena Andersson har alla de egenskaper som krävs av en partiledare och valet av Tobias Baudin till partisekreterare tillförde en energi som blir viktig för partiorganisationen. 

Nu återstår ”bara” det hårda fotarbetet, som en valrörelse kräver, för att den politik som kongressen nu tagit beslut om ska kunna förverkligas i kommuner, regioner och riksdag. Men med en bra politisk väg utstakad och med ett nytt team som är fyllt av energi har partiet ett pånyttfött självförtroende som i valet 2022 kan räcka till många nya mandat i de beslutande organen runt om i landet.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.