I dag är det helt annorlunda, men samtidigt fortsätter mycket i gamla hjulspår som om vi fortfarande automatiskt förutsätts har samma behov och förväntningar för att vi har samma jobb eller bor i samma sorts boende.
Var man med i ett LO-fack röstade man sannolikt på Socialdemokraterna. Bodde man i hyresrätt var man sannolikt med i Hyresgästföreningen. I dag är detta långt från en självklarhet, ändå fortsätter LO-facken att vara en del av socialdemokratin, ändå är Hyresgästföreningen den instans som för alla hyresgästers talan.
Det finns inga alternativ. Vill man påverka politiken som LO-ansluten får man göra det via socialdemokratisk politik.
Vill man påverka sitt boende får man göra det via Hyresgästföreningen som även den är starkt politiserad i samma andra som arbetarrörelsen.
Hyresgästföreningen företräder inte ens hälften av alla hyresgäster i Sverige. Inte ens hälften av alla LO-anslutna röstar på Socialdemokraterna.
Hyresgästföreningen har cirka 500 000 medlemmar medan det finns 1,5 miljon hyresbostäder.
I SCB:s partisympatiundersökning i december förra året svarade 35,5 procent av LO-anslutna att de står närmast S. 65 procent sympatiserar alltså med något annat parti, bland männen inom LO var SD största parti.
Jag har skrivit om detta förut och jag kommer att fortsätta att göra det så länge dessa daterade relationer är ett faktum. Denna gång var det en insändare i tidningen Avdelningsnytt Handels som ges ut av fackförbundet Handels som fick mig att reagera. Där skriver Cassandra Solback, ordförande Handels-Sossen, i en insändare om vikten av att facket jobbar politiskt.
"Den som säger att facket inte ska lägga sig i politiken har troligtvis köpt motståndarsidans propaganda, i hopp om att försvaga den svenska modellen".
1. Vem har sagt att facket inte ska lägga sig i politiken? Självklart ska facket påverka politiken. Men göra det som fackligt fristående förbund, inte via ett parti som fackets medlemmar inte sympatiserar med. De är p a r t i p o l i t i k e n man ska hålla sig fri från.
2. Vem är "motståndarsidan"? Arbetsgivarna? Alla som inte röstar på Socialdemokraterna?
3. Om man kallar andras åsikter för propaganda kanske man som fackligt förtroendevald borde se sig i spegeln när man samtidigt propagerar för vilket parti de man företräder förutsätts rösta på.
4. Vem vill försvaga den svenska modellen? Den hålls högt av såväl arbetsgivarorganisationer som fackföreningsrörelse så vitt jag känner till.
För inte jättelänge sedan tvångsanslöts man till Socialdemokraterna om man var med i ett LO-förbund. Det är ju helt otänkbart i dag, ändå fungerar mycket som om alla LO-medlemmar fortfarande var S-medlemmar.
Det borde vara lika otänkbart att ens fackliga företrädare satt i ett politiskt partis styrelse som att jag tvingades vara medlem i samma parti.