Stödet till svenska bönder läggs nu fram i riksdagen

Statens stöd för att kompensera olika branscher och verksamheter kommer inte att fortsätta för evigt.

”På åkern och i skogen är det fortfarande till stor del diesel som måste till”, skriver Gotlänningens ledarskribent Eva Bofride.

”På åkern och i skogen är det fortfarande till stor del diesel som måste till”, skriver Gotlänningens ledarskribent Eva Bofride.

Foto: Montage (Fredrik Sandberg (TT)/Malin Stenström)

Ledare2022-02-16 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det gjorde finansminister Mikael Damberg klart i en TT-intervju förra veckan: "Man kan inte räkna med att det kommer ytterligare stödpaket till höger och vänster" (- - -) "Det är viktigt att se till att vi inte får en osund mentalitet om att allt ska kompenseras via staten".

I måndags meddelade han dock, tillsammans med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg, att Centerpartiets förslag på en nödmiljard till svenskt lantbruk nu kommer att ingå i vårändringsbudgeten.

Skattenedsättningen för diesel i jord-, skogs-, och vattenbruksverksamhet höjs tillfälligt med 2 kronor per liter, utöver den nedsättning på 2 kronor som redan finns.  

Gris- och fjäderfäuppfödare samt växthusföretag föreslås få 300 miljoner kronor i ett riktat stöd då dessa sektorer drabbats hårt av prisökningar. Bland annat.

I tider när klimatet visar oss tydliga tecken på att utsläppen måste minska, inte i framtiden, utan nu, kan det tyckas konstigt att kompensera för bränslen som bidrar till utsläpp. Men höjer man blicken så ser man också ganska snart att det finns andra områden där utsläppsminskningarna kan göras snabbare och med större effekt. 

Den generella skattesänkningen på fossilt bränsle som ingick i SD/M/KD-reservationen var felriktad eftersom den största delen av denna sänkning gick till storstäderna där invånarna trots allt har ett alternativ genom en väl utbyggd kollektivtrafik.

På åkern och i skogen är det fortfarande till stor del diesel som måste till. Det är den totala minskningen av utsläpp som räknas och då är det rimligt att sektorer som redan i dag kan ställa om, får högre krav på sig. Utan att för den skull stanna utvecklingen av fossilfria alternativ på bred front, inklusive lantbruket.

Som Andreas Nypelius, LRF, konstaterar på nyhetsplats i dagens GT behövs dock långsiktiga lösningar om svenska bönder fortsatt ska kunna vara en del i denna utveckling.

RÄTTELSE

I gårdagens ledare blev det alldeles fel i antalet avvikelserapporter för fyra av regionens äldreboenden. En felaktig sammanräkning (av mig) gjorde att enbart 3 avvikelser noterades för tre boenden. Det stämmer inte. Det rätta är: 33 (Kilåkern), 37 (Iliansgården) och 73 (Fältgatan 75). 
Dessutom hade jag räknat Pjäsens fyra avdelningar för sig, de ska naturligtvis räknas samman och blir då 298 och därmed det boende i regionens regi med flest avvikelserapporter. Ganska naturligt då det också är regionens största boende med 100 platser.

Jag beklagar att jag snurrade till det och därmed gav en felaktig bild av läget.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.