Ett argument som ingen utomstående kan säga emot eftersom allt (eller det mesta) inom försvaret är hemligt. Men eftersom man kör samma spår överallt kan man nog utgå från att det finns fog för agerandet.
Samtidigt berättar P4 Gotland att försvaret självt har en av Gotlands största solcellsanläggningar, på Tofta skjutfält. Detta förklarar man med att man har teknik så att man kan stänga av sånt som stör när man behöver men att man inte kan ställa samma krav på enskilda medborgare.
Även det ett argument man har svårt att säga emot.
Men även om det finns logiska förklaringar är det orimligt att enskilda medborgare på vissa orter inte ska kunna använda sig av teknik som både bidrar till den gröna omställningen, och sparar pengar för det egna hushållet/företaget. Hur man än ser på saken blir det en form av diskriminering.
Är staten beredd att kompensera enskilda medborgare eller regioner för dessa inskränkningar? För Gotlands del börjar det bli lite för många faktorer som sammantaget gör det krångligt och dyrt att bo och verka här.
Försvaret har bidragit till Gotlands totala ekonomi. Under juni, juli och augusti har också många värnpliktiga ryckt in på Gotland. Man mer än dubblar antalet: från 40 till 89.
I slutet av nästa år ska alla nya lokaler vara färdigställda i Tofta och inom ett par år kommer det att finnas 200-300 värnpliktiga på ön. Många om man jämför med 0 men inte mycket om man jämför med de 1 500-2 000 värnpliktiga som utbildades här årligen innan regementena började läggas ner ett efter ett.
Till detta kommer många nygamla arbetstillfällen när regementet ska återuppbyggas.
Men även om försvaret bidrar till samhället i stort innebär deras närvaro också inskränkningar för enskilda, något vi vande oss av med under den tid Sverige ansåg att Gotland inte behövde nån militär närvaro.
Lättnaderna runt Tofta skjutfält sågs som en av de mest positiva konsekvenserna för möjligheten till bostadsbyggande. Nu ser vi hur det åter snaras åt när Försvaret ger kalla handen i olika prövningsprocesser. Inte bara i Tofta.
RIKSDAGEN
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet berättade under måndagen att de kräver en omröstning i riksdagens justitieutskott om förtroendet för Richard Jomshof (SD) som ordförande.
"Han sprider hatiska budskap, har uppmanat till bokbål och delar inlägg där statsministern kallas för ynkrygg" sa Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi till TT.
Jag har lite svårt för symbolhandlingar men förstår behovet av att markera i denna fråga. Ingen annan hade kommit undan med det som Jomshof kommer undan med.
För naturligtvis kommer han inte att avsättas. Han har stöd av M, L, och KD.
Och även om han skulle få lämna sin post försvinner inte hans parti som fortsatt kommer att styra Sveriges regering i kulisserna.
M:s, KD:s och L:s röda linjer har vi ännu inte sett skymten av.