Torsdag 12/11 publicerade Sveriges Television en partisympatimätning från Novus. 3 783 personer var i underlaget. Novus mätte 12/10 till 8/11.
Mätningen visade att Miljöpartiet hade en statistiskt säkerställd nedgång, från 5,2 procent i förra månadens mätning till 3,9 procent nu.
Det mindre partiet i regeringen skulle därmed åka ur riksdagen. Samma gäller Liberalerna, ett annat av de fyra partierna bakom januariavtalet.
I flera länder har dock miljöpartier gjort bra valresultat de senaste åren, som i Finland, Norge, Tyskland och Österrike. I Finland och Österrike sitter miljöpartierna med i regeringarna. I Österrike fick Miljöpartiet 14 procent i valet.
Liberalerna har det ännu svårare. Nu är partiet med 2,7 procent halverat sedan valet. Kanske är L offer för en ökad polarisering där väljare varken till höger eller vänster vill stödja partiet. Detta eftersom det riskerar att bli underlag för motståndarsidan.
Bara S och C skulle bli kvar i riksdagen av januariavtalets fyra partier. De två har 35,0 procent. C ligger på valresultatet, 8,6 procent, och S knappt två procentenheter under sitt med 26,4. I mandat skulle de få 100 respektive 33.
V, som var ett av de fem partier som i omröstningen om statsminister lade ned rösterna eller röstade ja till Stefan Löfven (S), skulle få 10,6 procent eller 40 mandat. De tre partier som tolererar Löfvens regering och kommer in i riksdagen skulle få 173 mandat.
Det innebär att oppositionen till höger skulle få majoritet i riksdagen med 176 mandat. M skulle ha 83 med sina 22,0 procent. Det är drygt två procentenheter över valresultatet. SD skulle få 74 mandat med sina 19,4 procent. Det är nästan två procentenheter över partiets valresultat.
Det tredje partiet i det som kallas konservativa blocket, KD, erhåller 5,0 procent och skulle få 19 mandat. En tänkbar M+KD-regering skulle ha 102 mandat.
Den skulle vara beroende av stöd från de 74 riksdagsledamöterna från SD. Det är mycket och tolv fler än vad SD fick i valet 2018. Stöd i form av nedlagda SD-röster vid omröstning om en M-statsminister utan något i utbyte är antagligen inte tillräckligt för SD. Partiet vill nog ha betalt för sitt stöd. En samverkan rörande budget är något som SD troligen kommer att vilja ha.
Novus mätning går att dela upp på manliga och kvinnliga väljare. Partier har ofta skillnader i stöd beroende på kön. De är nu större än på längre. Likt i många länder stöder män främst partier till höger och kvinnor partier till vänster.
SD har störst könsskillnad. Bland män är partiet största parti, på 26,7 procent. Bland kvinnor har SD bara 11,9 procent. Nästan sju av tio SD-väljare är män.
Även M stöds av mer män än kvinnor, 23,7 procent mot 20,3. Och M är näst största parti bland män. Bland män stöds KD av 5,1 procent. 55,5 procent av männen stöder de tre partierna i "konservativa blocket".
S har stöd av 30,5 procent av kvinnorna mot 22,4 procent av männen. V har stöd av 12,6 procent av kvinnorna och 8,7 av männen. V är tredje största parti bland kvinnor, större än SD.
C stöds av 10,9 procent av kvinnorna mot 6,5 procent av männen. Och MP har nästan dubbelt så stort stöd bland kvinnor, 5,1 procent, jämfört med män, 2,8.
Utöver KD har bara L samma stöd bland män och kvinnor. I fallet med L tyvärr samma låga stöd, med 2,7 bland kvinnor och 2,6 bland män.
Man kan fråga sig om partier ska nöja sig med det stöd de har bland män respektive kvinnor eller om de ska skaffa en politik som vinner fler bland de av män eller kvinnor där partiet har lågt stöd?
Stora skillnader i partiernas stöd bland män & kvinnor
I Novus mätning får M, KD och SD majoritet i riksdagen. Det är även skillnader i flera partiers väljarstöd bland män och kvinnor.
Kvinnor röstar vänster och män höger.
Foto: ADAM IHSE / TT
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotlands Folkblad
Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.