I min ledare den 5/1 beskrev jag att Region Gotland verkar dra benen efter sig gällande möjligheten att använda regnvatten till exempelvis att spola i toaletter.
Efter ledaren fick jag ett mail från Magnus Larsson som äger hamburgerrestaurangen som nyligen installerat ett system att spola i sina kundtoaletter med regnvatten.
Han berättar att i hans fall så ställde regionen på en mätare krav i bygglovet vilken skulle mäta hur mycket regnvatten som används och spolas ut i det kommunala avloppssystemet. Något som Larsson givetvis sett till att installera.
Så från att undra om regionen bestämt sig hur de ska handskas med installationer likt den som både Bjerne Von Schulman och McDonalds gjort för att sparar dricksvatten, undrar jag nu när den nya synen på regnvatten i toan ska kommuniceras.
Problemet har ju varit avgiftssystemet som bara tar hänsyn till inkommande dricksvatten och inte utgående avloppsvatten, samtidigt som avgiften ska bekosta slitaget i bägge ledningssystemen. Diskussionen har då blivit att de som använder annat vatten än regionens dricksvatten, för att exempelvis spola i toaletter, ”smiter från notan” då de belastar avloppet med obetalt vatten.
Men enligt Magnus Larsson har regionen inte legat på latsidan, som jag trodde, utan börjat jobba med frågan, i alla fall när det handlar om nya installationer. Stort plus till regionen som gör framsteg i den här frågan, men varför gör de det i det tysta. Inte ens de annars mycket väl insatta personerna jag kontaktade innan jag skrev ledaren hade en susning om det här jobbet.
Jag vet inte vem som har det övergripande ansvaret för regionens informationsflöde, men här finns det förbättringspotential. Jag har tidigare beskrivit hur min gamla hemkommun Västervik använder Facebook för att beskriva vad de gör i sin äldreomsorg. Med nya inlägg veckovis får vi som följer dem se hur de boende sysselsätts på många trevliga sätt.
Ni som såg dokumentären ”Leva tills jag dör” (finns tillgänglig på SVT-Play) såg hur gotländskan Monica Lyander förgyllde de äldres vardag på ett äldreboende på fastlandet och spred det bland annat genom Facebook. Jag saknar något liknande här på Gotland vilket jag ifrågasatt tidigare. För det sker mycket bra ute i regionens alla verksamheter.
Nu ifrågasätter jag hur regionen informerar i frågan om regnvatten till toaspolning. Det var ju ingen positiv nyhet som media kablade ut när Bjerne von Schulman vill använda sin anläggning vilket också fick Mats Ekedahl att berättade om de anmälningshot han fått från regionen om hans toaletter spolades med regnvatten.
Frågetecknen angående regionens hållning fanns ju ännu kvar när nyheten om McDonalds installation kablades ut i mellandagarna.
Efter McDonalds bygglovsansökan och anläggningsbygge har regionen haft stora möjligheter att ge en mer positiv bild av deras arbete med att spara vatten. Men än har jag inte sett någon information från regionen.
Här finns ett viktigt arbete att göra. Våra offentliga verksamheter får ofta ta emot obefogad kritik. De som föredrar låga skatter driver inte sällan opinion där det offentliga får bära hundhuvet och anklagas för att missbruka skattemedel.
Region Gotland är precis som andra offentliga verksamhetsutövare under press och att på ett bättre sätt visa upp den egna verksamheten skulle kunna ge en helt annan syn på de offentliga och de för oss alla viktiga välfärds verksamheterna.
Härligt gensvar
Jag vill passa på att tacka för det fantastiska gensvar jag fått på min gnälliga ledare om matavfallspåsarna i papper. Jag återkommer med en mer utförlig genomgång av alla tips jag fått vid ett senare tillfälle.