Studenterna behöver ett bättre förhandlingläge

Bättre kunskaper om utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden kan göra studentbostäderna billigare, både under terminerna och helårskontrakt.

Små lyor väntar på boende.

Små lyor väntar på boende.

Foto: Jessica Edeson

Ledare2020-08-18 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bostäder som hyrs ut till studenter under terminerna och till turister under sommaren är ingen specifikt gotländsk företeelse. Och den är inte det minsta ny och juridiskt oprövad. Min första studentbostad i Lund för över 30 år sedan var på Sparta, som var ett av Lunds stora studentbostadsområden. En av trappuppgångarna på Sparta (där hyran för övrigt var lägre än i de andra) fungerade sommartid som ett hotell. Och studenterna flyttade så klart ut.

Däremot är det väl tvivelsutan så att studentbostäderna där man måste flytta ut under sommaren är unikt vanliga på Gotland och att många studenter då tvingas till en boendeform de egentligen inte vill ha. De tvingas flytta ut, men skulle vilja bo kvar över sommaren.

Helen Sjödell, jurist vid  Hyresgästföreningen, hävdade i gårdagens GA att de kontrakt på uthyrarens Balders lägenheter som tvingar hyresgästen att evakuera till sommaren är olagliga. Med tanke på att detta inte är någon ovanlig praktik så misstänker jag att hennes juridiska bedömningen är svårt präglad av hennes uppdrag. Men det är något jag säger utan juristexamen och utan att ha sett de kontrakt som faktiskt används. Det är förstås inte uteslutet att någon har klantat sig när de formulerades.

Men jag tror hur som helst inte att tvång på längre sikt är en lämplig metod för att hyresvärdar ska tillhandahålla studentboende året runt. Affärsuppgörelser bygger vanligen på att båda parter ska vara nöjda. En hyresvärd som har en affärsidé som bygger på ett par månaders höghöjdshyra om året lär ju inte jubla om den möjligheten – allting annat lika – försvinner.

I grunden är det en prisdrivande bristsituation (under sommaren) som gör hyresmarknaden så besvärlig för studenter som vill bo hela året. Om jag drev en studentkår skulle jag fundera över hur man kunde pressa priserna för studentbostäder under terminerna, då det borde finnas ett överskott av små uthyrningsbara bostäder. Och på basen av dessa pressade lågsäsongshyror går det förhoppningsvis att förhandla fram bättre åretrunthyror, för dem som inte vill lämna sina studentbostäder under sommaren. Kanske har studentkåren därför intresse av att samla in information från alla sina medlemmar om hur de bor och vad de betalar och om hur många potentiella studentbostäder det egentligen är som står outhyrda. På så sätt kan hyresvärd och hyresgäst mötas på en mer välinformerad och balanserad spelplan. Det borde ligga i studenternas intresse.

Niklas Dabrowski vid Balder pekar på att det var få som nappade när företaget, på grund av coronakrisen, erbjöd boende över sommaren till hyresgäster utan helårskontrakt. Han menar att detta tyder på att de flesta studenter vill åka "hem", det vill säga någon annanstans, över sommaren. Det är en övertolkning av bristen på respons på ett plötsligt och oväntat erbjudande när andra planer redan är formulerade.