Sundberg: "Amerikanska sjukhusserier och corona i USA"

De många sjukhusserierna från USA visar ekonomiska skillnader för vård och bidrar till att förklara coronapandemin i USA

Hugh Laurie vinner i januari 2007 Golden Glob för bästa skådespelare i drama serie för sina insatser i House .

Hugh Laurie vinner i januari 2007 Golden Glob för bästa skådespelare i drama serie för sina insatser i House .

Foto: Kevork Djansezian/TT

Ledare2020-11-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Coronan dominerar nyheter och debatt. Viruset är även ett samtalsämne där allt möjligt tas upp, som när lämpligaste tiden att handla i butiker är.
Med coronan kommer tankar på sjukvård. Populärkulturens tv-serier ger exempel på den. De är främst från USA. Många av oss har också riktig erfarenhet av sjukvård. 
Det finns många amerikanska tv-serier om sjukvård. Några är Cityakuten (ER), Scrubs, House, Grey´s Anatomy, Nurse Jackie, Chicago Med, New Amsterdam, The Resident, The Good Doctor.
I serierna framgår att sjukvård kostar och frågan om sjukvårdsförsäkringar. En marknadsmodell råder för sjukvården i USA och har negativa konsekvenser. 
Personer med bra, påkostade (privata) sjukvårdsförsäkringar övervårdas och utreds mer, för att sjukhuset ska tjäna pengar på dem och deras försäkring. 
Personer med ingen eller dålig försäkring får för lite vård och inte vård, om den inte täcks av det som måste göras för att fallet är akut eller livshotande eller täcks av försäkringen för att den är billig och begränsad. 
I många av serierna utmanas systemet för sjukvård enligt (försäkringarnas) köpkraft. I Scrubs brukar läkaren och handledaren för unga läkarna, Cox, vårda patienter som inte har försäkring som täcker alla kostnader för vård. 
Sjukhuschefen och doktorn Kelso vill dock tjäna pengar på patienterna. Klassamhället i USA och skillnader i den sjukvård olika personer får är stor och skildras. 
I Cityakuten framgår att sjukvården är en kostnadsfråga, så är fallet även i Grey´s Anatomy. I New Amsterdam är huvudpersonen en ny chef och läkare som vill vårda så många som möjligt på sitt offentliga sjukhus trots begränsade resurser. I The Resident finns en extra fin avdelning för välbärgade patienter. 
I många av serierna jobbar läkarna ibland extra på en så kallad (kostnads-)fri klinik utanför sjukhuset eller i en mindre del av det. Där vårdas patienter som är fattiga och inte har sjukförsäkring.
House är som en deckare av modellen Sherlock Holmes, där skurken är sjukdomen. Läkaren House och hans team tar sig an svåra fall för att ta reda på vad det är för sjukdom patienten har. En sjukhuschef, även läkare, Cuddy, sätter etiska gränser för House, och ekonomiska gränser.  
Varför denna uppräkning av amerikanska sjukhus- och läkarserier? Ja, USA har en hög andel av coronafallen, 11,6 miljoner, och de som är dödade av viruset, en kvarts miljon. I båda fallen 20 procent av världens fall på knappt fem procent av världens befolkning. 
Arbetslösheten har ökat i USA. Många i USA har sjukvårdsförsäkring via sitt arbete. Mister man arbetet mister man försäkringen. Sjukvård kan då bli väldigt dyrt.  
Mycket är hotat för den som mister jobbet. Bostaden är en sådan sak. Ofta finns speciella bostäder för fattiga. Det kan vara den som har en något bättre bostad än sådana, trots lågavlönat jobb, som riskerar att inte kunna betala hyra om denne blir arbetslös. 
En sådan person, eller familj, kan då bli tvungen att flytta till förälder, föräldrar eller annan släkting varvid trångboddhet kan uppstå. Reallönerna har inte stigit på 40 år för många i USA. De rikaste har fått merparten av ekonomiska förbättringen efter 1980. 
Ett samhälle med stora ekonomiska och sociala klyftor blir lätt utsatt i en viruspandemi som coronans. I USA finns många tjänstejobb, och resor till och från dem, som gör det svårt att hålla fysisk distansering. 
Apropå sjukhusserier i tv-utbudet i Sverige blev USA aktuellt att ta upp. I coronatid kan de vara lämpliga att nämna för att illustrera sjukvård i USA i jämförelse med i Sverige.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.