I fyra dagar över denna helg håller Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, kongress. Partierna har ungdomsförbund och länge var det många medlemmar i dem. Och en livlig debatt i olika ämnen förekom.
SSU nådde 100 000 medlemmar på 1930-talet och hade det i flera årtionden. Omfattande mängd aktiviteter förekom i regi av ungdomsförbund, som danser och fester utöver politiska diskussioner. Ännu på 1980-talet var ungdomsförbund som SSU stora och aktiva med många medlemmar.
Vänstervågen på 70-talet utsatte SSU för påfrestningar. De ungas engagemang mot Vietnamkriget kom att delvis gå SSU förbi eftersom många fann att SSU inte var tillräckligt radikala i den viktiga frågan.
SSU radikaliserades ändå 1968 till 70-talet och förordade bland annat förstatligande av banker. Runt 1980 kom SSU dock att slitas av en konflikt mellan de som ville ha så kallad självförvaltning i linje med Nils Karlebys gillesocialism, och de som ville ha en stark stat, statssocialism.
De senare avgick med en slags seger. Men det blev idéer från det förra, självförvaltande gillesocialism, som blev signum för SSU på 90-talet som då drev den så kallade egenmakten.
Den kom dock att likna det som borgerlig politik kallade civila samhället och att medborgarna själva skulle organisera olika saker så att stat och kommun kunde dra sig tillbaka från en rad områden och slippa finansiera det via skatter.
En konflikt i SSU om medlemskapet i EU förekom också inför folkomröstningen 1994 även om en majoritet i SSU till slut hamnade på jasidan.
Ofta var de som var för egenmakt för EU och senare ett mer överstatligt EU och anslutning till EMU. De som var mer för statssocialism var ofta negativa till mer överstatlighet i EU och emot EMU.
Som synes blir det lätt många politiska detaljer och också motsättningar trots medlemskap i samma organisation, SSU, och parti, Socialdemokraterna. Sådant kan avskräcka även milt politiskt intresserade personer.
Andra ungdomsförbund har också inre motsättningar, eller om det ska kallas levande ideologisk debatt. I Moderaterna och dess ungdomsförbund har en motsättning funnits mellan konservativa och nyliberaler.
I början av 2007 var SSU nere i 4 500 medlemmar. Före det hade ofta medlemstalet drivits upp, eftersom det fanns motiv att göra det. Det gick att få mer anslag om medlemmarna var fler och egna SSU-distriktet (ofta ett län) blev starkare med fler medlemmar.
Att vara i ett ungdomsförbund kan ge en gemenskap socialt och åsiktsmässigt och en möjlighet att prata om egna intresset om hur samhället bör utvecklas. Engagemanget är också ofta starkt i unga år.
Ibland varar det lång tid och leder till en längre bana i politiken. Ibland tar annat över och tiden i exempelvis SSU blir till en del av en persons liv att ha erfarenheter från, förhoppnings många som varit positiva.
På fredagen fick SSU och dess kongress uppmärksamhet för frågan om narkotikapolitiken. SSU vill att det ska utredas om eget bruk av narkotika ska vara kriminellt, som det är nu, eller inte. SSU skiljer ut sig gällande det mot moderpartiet.
Det som rör den offentliga välfärden och dess finansiering via skatter samt organisering, och för den delen utvecklingen av EU, är stora frågor som också förhoppningsvis tas upp på kongressen. De har förr varit centrala i SSU och bör vara fortsatt viktiga, eftersom de är viktiga i folks liv.
Att ungdomar är engagerade politiskt och kanaliserar det till ett ungdomsförbund är positivt. Numera är konkurrensen om tid och uppmärksamhet stor från mycket annat så de som engagerar sig politiskt är värda att uppmärksamma, även om de är färre än förr i en organisation som SSU.