Systembolaget är bra och behövs för folkhälsan

Systembolaget behövs som verktyg i den restriktiva alkoholpolitiken. Den har redan undergrävts med fler krogar och import via EU.

Systembolaget-skylt.

Systembolaget-skylt.

Foto: Bertil Ericson / TT.

Ledare2021-08-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter att liberaliseringens avreglerande våg svept fram över en rad statliga monopol, som apoteket och bilprovningen, är Systembolaget en av de inrättningar som liberala ideologer i politiken och debatten riktar sina blickar mot. 

Systembolaget är det främsta verktyget i alkoholpolitiken. Tanken är att alkoholhaltiga drycker som har en styrka på mer än 3,5 volymprocent säljs där. Det görs för att inte marknadsmekanismer ska leda till ökad alkoholkonsumtion.

Med logik från andra marknader skulle en vara som alkoholhaltig dryck kunna säljas med mängdrabatt. Det skulle locka till ökad konsumtion och vore inte bra för hälsan hos de i Sverige.

Att hålla tillgängligheten begränsad till vissa försäljningsställen syftar också till att begränsa utbudet. Om alkoholhaltiga drycker skulle kunna säljas i butiker och kiosker skulle tillgängligheten öka och därmed alkoholkonsumtionen, vilket inte vore bra för hälsan hos invånarna.  

De som konsumerar alkohol måttligt och kan kontrollera sin konsumtion får göra en uppoffring och acceptera att köp av alkohol sker i ett visst antal butiker som är specialiserade på det och som har vissa öppettider som är lite grann kortare än de som livsmedelsbutiker har.

Denna majoritet av befolkningen får göra detta för de i sitt land som har svårigheter att hålla sin konsumtion på en nivå där den inte blir alltför stor. Med de särskilda butikerna och de öppettider de har sker en viss motverkan mot att en del personer kan öka sin alkoholkonsumtion på ett lätt sätt.

I glesbygden finns utlämningsställen för alkoholvaror och Systembolaget har ett stort och brett sortiment så den statliga inrättningen har en bra service. Numera har systembolagen också självplockning för kunden av dess varor och inte försäljning över disk som var normen fram till slutet på 90-talet. 

Sedan Sveriges inträde i EU har det blivit lättare att köpa och föra in ganska stora mängder alkoholvaror. Och antalet restauranger och andra ställen med servering av alkohol har ökat de senaste årtiondena. Så den alkoholpolitik som syftar till restriktiv tillgång till alkohol har undergrävts på flera sätt. 

En del politiska krafter har ideologiska skäl för sitt motstånd mot Systembolaget. Den inrättningen är för dem ett uttryck för statligt tvång och ofrihet. För det hindrar fria individer att göra fria val på en fri marknad. 

Men det finns många varor som har begränsningar i hur de får säljas och till vem. Om alkoholvaror ska vara en av de varorna är en gränsdragning och bedömning som kan göras i ett land.  

Det där med individer och deras val är heller inte någon lätt fråga. Alkoholism och alkoholberoende kan vara (är) en sjukdom som drabbar vissa individer av (i alla fall delvis) genetiska orsaker. Vissa personer kan också ta till alkohol som bedövande medel och är mer benägna att göra det om det medlet är lättillgängligt och billigt. 

För att göra samhället på ett sätt så de individer som har dessa svagheter ska hjälpas att inte konsumera mer alkohol så finns Systembolaget. Det är av omsorg om de personernas hälsa som vi på politisk väg valt att ha det så gällande varan alkoholhaltig dryck. 

Det finns ingen anledning att avveckla Systembolaget. Tvärt om behövs Systembolaget som verktyg för en restriktiv alkoholpolitik. Det har ju undergrävts med importerade alkoholvaror från övriga EU och med fler restauranger och krogar. 

Och skulle alkoholförsäljning på gårdar som tillverkar vin eller annan alkohol bli vanlig skulle det bli ytterligare en faktor som undergräver Systembolagets syfte med begränsad alkoholförsäljning. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.